Категорія
Новини
Дата

РФ готова до переговорів щодо вивезення українського зерна – Лавров

1 хв читання

На тлі інформації про крадіжки українського зерна, Росія заявляє про готовність до переговорів щодо його вивезення. РФ та Туреччина можуть забезпечити безпеку проходження суден з українським зерном, заявив журналістам на Балі глава МЗС Росії Сергій Лавров. 

Ключові факти

  • «Ми готові до переговорів з нашими українськими та турецькими колегами. У нас є всі рішення», – цитує Лаврова «Інтерфакс»
  • За його словами, Україна має розблокувати свої порти, розмінувати їх чи забезпечити безпечний прохід через мінні поля. 
  • «Поза територіальним морем України РФ та Туреччина готові забезпечувати безпеку відповідних суден, доводити їх до проток і далі до Середземного моря вони підуть власним ходом», – заявив Лавров.
  • Він зазначив, що основну роль у цьому питанні відіграють військові, оскільки запропонована схема повʼязана з використанням військово-морських сил.
  • «Коли переговори продовжаться, я сказати не можу, я кілька днів не був у Москві, але те, що ми завжди готові, це можу підтвердити», – додав міністр.

Контекст

Останні два місяці Туреччина – головний посередник у перемовинах щодо розблокування морських портів. Поки дипломати ходять кругами, турки приймають у своїх портах судна із краденим зерном і хваляться, що визволяли своє судно із порту Маріуполя. 

Журналісти «Суспільного» знайшли три судна, які начебто зайшли з Криму до Туреччини: «Сармовський 48», «Святий Миколай» та «Михаил Ненашев». Останнє судно супутники зафіксували на причалі зернотермінала «Авліта» у Севастополі 15 червня. Власник термінала – дочірня компанія російської державної Обʼєднаної суднобудівної корпорації, яка потрапила під прямі санкції США. «Там він погрузив 27 000 т зерна і, виключивши систему AIS, пішов до порту Кавказ, де зробив вигляд, що погрузив зерно у цьому порті», – стверджує журналіст Осман Пашаєв. Звідти судно попрямувало до турецького порту Іскендерун.

«Крадене зерно Росія вивозить до іноземних країн, у тому числі до Туреччини, – заявляв на брифінгу 3 червня посол України в Туреччині Василь Боднар. – Ми звернулися до турецької сторони з проханням допомогти нам у вирішенні цієї проблеми».

7 липня МЗС України заявило, що влада Туреччини спочатку затримала, а пізніше відпустила російське судно «Жибек Жоли», яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні