Категорія
Новини
Дата

Туреччина відпустила російське судно із краденим українським зерном. МЗС України викликало посла

1 хв читання

Влада Туреччини спочатку затримала, а пізніше відпустила російське судно «Жибек Жоли», яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу. Про це повідомляє МЗС України, яке після цього інциденту викликало турецького посла.

Ключові факти

  • 30 червня Офіс генпрокуратура повідомив Мінʼюст Туреччини про те, що судно «Жибек Жоли» перевозить 7000 т зернових з окупованого Бердянська. «Завдяки оперативному втручанню відповідних органів влади України це судно не змогло розвантажити крадене і було затримане», – повідомили в МЗС.
  • Українська сторона просила Туреччину арештувати судно і вантаж, але запит було проігноровано. В МЗС просять турецьку сторону провести розслідування цього випадку і запобігти подібним випадкам у майбутньому.
  • Через цей інцидент до МЗС України запрошено посла Туреччини в Києві.

Контекст

Останні два місяці Туреччина – головний посередник у перемовинах щодо розблокування морських портів. Поки дипломати ходять кругами, турки приймають у своїх портах судна із краденим зерном і хваляться, що визволяли своє судно із порту Маріуполя. 

Журналісти «Суспільного» знайшли три судна, які начебто зайшли з Криму до Туреччини: «Сармовський 48», «Святий Миколай» та «Михаил Ненашев». Останнє судно супутники зафіксували на причалі зернотермінала «Авліта» у Севастополі 15 червня. Власник термінала – дочірня компанія російської державної Обʼєднаної суднобудівної корпорації, яка потрапила під прямі санкції США. «Там він погрузив 27 000 т зерна і, виключивши систему AIS, пішов до порту Кавказ, де зробив вигляд, що погрузив зерно у цьому порті», – стверджує журналіст Осман Пашаєв. Звідти судно попрямувало до турецького порту Іскендерун.

«Крадене зерно Росія вивозить до іноземних країн, у тому числі до Туреччини, – заявляв на брифінгу 3 червня посол України в Туреччині Василь Боднар. – Ми звернулися до турецької сторони з проханням допомогти нам у вирішенні цієї проблеми».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні