РФ та Китай збільшили кількість ядерних боєголовок у стані боєготовності – SIPRI /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

РФ та Китай збільшили кількість ядерних боєголовок у стані боєготовності – SIPRI

2 хв читання

Getty Images

Загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує скорочуватися завдяки поступовій ліквідації озброєнь часів холодної війни, водночас спостерігається щорічне збільшення кількості ядерних боєголовок у розгорнутому стані. Про це свідчать результати щорічного огляду Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Ця тенденція може прискоритися в найближчі роки, прогнозує директор інституту Ден Сміт.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • На початок 2024 року ядерні держави володіли загалом 12 121 ядерною боєголовкою. З них близько 9585 були придатні для потенційного використання.
  • При цьому 3904 боєголовки були розгорнуті на ракетах і літаках, що на 60 одиниць більше, ніж у січні 2023 року. Решта боєголовок перебували в місцях зберігання.
  • Близько 2100 з розгорнутих боєголовок перебували в стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах. Майже всі вони належали РФ та США, але кілька ядерних боєголовок у стані підвищеної бойової готовності торік вперше зʼявилися й у Китаю, зазначається у дослідженні SIPRI.
  • РФ і США разом продовжують володіти майже 90% усієї ядерної зброї у світі, за даними SIPRI. Розміри арсеналу країн залишаються відносно стабільними, але 2023 року Росія розгорнула у складі своїх оперативних сил на 36 боєголовок більше, ніж роком раніше, йдеться у дослідженні.
  • Китай прискорив модернізацію та розширення свого ядерного арсеналу, наростивши свої ядерні сили з 410 боєголовок у 2023 році до 500 у 2024-му. Водночас, за даними SIPRI, Китай уперше розмістив невелику кількість ядерних боєголовок (близько 24) на своїх ракетах, поставивши їх на бойове чергування. За прогнозами SIPRI, в найближчі десять років Китай розгорне стільки ж міжконтинентальних балістичних ракет, скільки РФ або США.
  • З часів холодної війни ядерна зброя не відігравала настільки помітної ролі, як зараз, вважають експерти SIPRI. Ситуація помітно загострилася на тлі війни в Україні та секторі Газа, але одночасно з цим військові конфлікти точилися майже в 50 державах світу.

Цитата

«Зараз ми перебуваємо в одному з найнебезпечніших періодів в історії людства. Існує безліч джерел нестабільності — політичне суперництво, економічна нерівність, екологічні потрясіння, прискорена гонка озброєнь. Безодня насувається, і великим державам час зробити крок назад і задуматися. Бажано разом», – заявив директор SIPRI Ден Сміт. 

Контекст

Сукупні військові витрати у світі у 2023 році перевищили $2,4 трлн, збільшившись на 6,8% в порівнянні з 2022 роком. Це найбільш стрімке зростання з 2009 року. Крім того, вперше з 2009 року військові витрати збільшилися у всіх пʼяти географічних регіонах, найзначніше – у Європі, Азії, Океанії та на Близькому Сході, свідчать дані SIPRI. 

У 2023 році військові витрати РФ збільшилися на 24% – до $109 млрд, що на 57% більше, ніж 2014 року, коли РФ анексувала Крим. Минулого року оборонні асигнування РФ досягли 16% видаткової частини держбюджету або 5,9% ВВП.

Україна на восьмому місці (11-е у 2022-му) у світі за військовими витратами, які у 2023 році зросли на 51% – до $64,8 млрд. За співвідношенням військових витрат до ВВП Україна займає перше місце у світі: 37% ВВП країни та 58% держвидатків).

Витрати України на військові потреби минулого року досягли 59% від російських витрат на оборону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд