Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в травні прискорилася до 18% – Держстат

Зростання споживчих цін в Україні в травні прискорилося до 18% р/р, порівняно з 16,4% у квітні. За місяць споживчі ціни зросли на 2,7%, з початку року – на 13,9%, свідчать дані Державної служби статистики.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Базова інфляція у травні порівняно із квітнем становила 1,4%, з початку року – 9,6%.
  • На споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,7%. Найбільше (на 14,3% та 11,5%) подорожчали рис і фрукти. 
  • На 5,9–3,2% зросли ціни на рибу та продукти з риби, продукти переробки зернових, овочі, безалкогольні напої, макаронні вироби. 
  • Водночас на 21,2% подешевшали яйця, на 2,5–0,9% – яловичина, цукор, мʼясо свійської птиці.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 3,9%, у т.ч. на алкогольні напої – на 6,4%, тютюнові вироби – на 1,5%.
  • Зниження цін у сфері охорони здоров’я на 0,9% відбулося в першу чергу за рахунок здешевлення фармацевтичної продукції на 1,8%.
  • Ціни на транспорт зросли на 10,2% в основному через подорожчання палива та мастил на 22,8%, а також проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті – на 6,7%. 
  • У сфері зв’язку ціни зросли на 1,0%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 6,7% і телефонного обладнання на 2,7%.

Контекст

За даними НБУ, споживча інфляція у травні прискорилась до 17%. Основними чинниками прискорення інфляції залишаються шоки з боку пропозиції: порушення виробничих та логістичних шляхів; руйнування потужностей та інфраструктури; окупація територій. Через це виникають локальні та тимчасові дефіцити (пальне, сіль), наголошують в НБУ. Серед причин також: збільшення витрат бізнесу, шокове зростання цін на окупованих територіях.

Минулого тижня НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції.

НБУ зазначав, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні