Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні у червні сповільнилася до 12,8% з 15,3% у травні – Держстат

1 хв читання

Інфляція в Україні в червні прискорилася до 0,8% порівняно з 0,5% у травні. За підсумками червня річна інфляція знизилася до 12,8% з 15,3% у травні, свідчать дані Державної служби статистики. 

Ключові факти

  • У червні було зафіксовано базову дефляцію на рівні 0,1% після того, як у травні базова інфляція знизилася до 0,3%.
  • У річному вимірі за підсумками червня базова інфляція знизилася до 14% з 15,9% за підсумками травня.
  • За даними Держстату, з початку року інфляція в Україні сягнула 4,6%, базова – 3,2%.
  • На споживчому ринку ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за місяць зросли на 0,1%. Найбільше – на 1,9% – подорожчало мʼясо. На 0,2-1,0% подорожчали овочі, кисломолочна продукція, безалкогольні напої, риба, хліб.
  • Водночас на 0,5-4,1% подешевшали яйця, рис, продукти переробки зернових, соняшникова олія, фрукти, сало, молоко, сири.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,2%.
  • Комунальні тарифи зросли на 11,9%, головним чином внаслідок підвищення цін на електроенергію на 69,7%.
  • У сфері звʼязку ціни зросли на 0,5% через підвищення тарифів на місцевий телефонний звʼязок на 13,8%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 3%. Ціни на транспорт знизилися на 0,8% в основному через здешевлення палива та мастил на 2%.

Контекст

Інфляція уповільнюється швидшими темпами, ніж очікувалось, заявляли в НБУ. Крім ефекту бази порівняння, цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних і курсових очікувань. 

Попри сповільнення загальної інфляції, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим. Це свідчить про подальше перенесення понесених бізнесом витрат, пов’язаних із війною, на ціни товарів і послуг, вказує регулятор. 

Інфляція продовжить уповільнюватись, але вже меншими темпами, прогнозує НБУ. Це пов’язано з підвищенням тарифів ЖКГ, а також з поверненням довоєнного рівня оподаткування пального. Крім цього, поступово вичерпуватиметься ефект бази порівняння. Близько 0,3% інфляції додасть катастрофа на Каховській ГЕС. 

Як і раніше, ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку є продовження війни, а також непередбачувані характер та інтенсивність бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні