Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні у червні сповільнилася до 12,8% з 15,3% у травні – Держстат

Інфляція в Україні в червні прискорилася до 0,8% порівняно з 0,5% у травні. За підсумками червня річна інфляція знизилася до 12,8% з 15,3% у травні, свідчать дані Державної служби статистики. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У червні було зафіксовано базову дефляцію на рівні 0,1% після того, як у травні базова інфляція знизилася до 0,3%.
  • У річному вимірі за підсумками червня базова інфляція знизилася до 14% з 15,9% за підсумками травня.
  • За даними Держстату, з початку року інфляція в Україні сягнула 4,6%, базова – 3,2%.
  • На споживчому ринку ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за місяць зросли на 0,1%. Найбільше – на 1,9% – подорожчало мʼясо. На 0,2-1,0% подорожчали овочі, кисломолочна продукція, безалкогольні напої, риба, хліб.
  • Водночас на 0,5-4,1% подешевшали яйця, рис, продукти переробки зернових, соняшникова олія, фрукти, сало, молоко, сири.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,2%.
  • Комунальні тарифи зросли на 11,9%, головним чином внаслідок підвищення цін на електроенергію на 69,7%.
  • У сфері звʼязку ціни зросли на 0,5% через підвищення тарифів на місцевий телефонний звʼязок на 13,8%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 3%. Ціни на транспорт знизилися на 0,8% в основному через здешевлення палива та мастил на 2%.

Контекст

Інфляція уповільнюється швидшими темпами, ніж очікувалось, заявляли в НБУ. Крім ефекту бази порівняння, цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних і курсових очікувань. 

Попри сповільнення загальної інфляції, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим. Це свідчить про подальше перенесення понесених бізнесом витрат, пов’язаних із війною, на ціни товарів і послуг, вказує регулятор. 

Інфляція продовжить уповільнюватись, але вже меншими темпами, прогнозує НБУ. Це пов’язано з підвищенням тарифів ЖКГ, а також з поверненням довоєнного рівня оподаткування пального. Крім цього, поступово вичерпуватиметься ефект бази порівняння. Близько 0,3% інфляції додасть катастрофа на Каховській ГЕС. 

Як і раніше, ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку є продовження війни, а також непередбачувані характер та інтенсивність бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні