Категорія
Новини
Дата

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% попри сповільнення інфляції

Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 25%. Про це оголосив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу. Ставка залишається незмінною з червня минулого року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Інфляція уповільнюється швидшими темпами, ніж очікувалось. У травні зростання споживчих цін сповільнилось до 15,3% у річному вимірі. Крім ефекту бази порівняння, цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних та курсових очікувань, зазначили в НБУ. 
  • Попри сповільнення загальної інфляції, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим, зазначається у коментарі Нацбанку. У травні базова інфляція знизилася до 15,6% у річному вимірі, що відповідає прогнозу НБУ. Така динаміка свідчить про подальше перенесення понесених бізнесом витрат, пов’язаних із війною, на ціни товарів і послуг, вказує регулятор. 
  • Інфляція продовжить уповільнюватись, але вже меншими темпами, прогнозує регулятор. Це пов’язано з підвищенням тарифів ЖКГ, а також з поверненням довоєнного рівня оподаткування пального. Крім цього, поступово вичерпуватиметься ефект бази порівняння. Близько 0,3% інфляції додасть катастрофа на Каховській ГЕС. 
  • Як і раніше, ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку є продовження війни, а також непередбачувані характер та інтенсивність бойових дій. 

НБУ назвав основні ризики для економіки:

  • подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, що може призвести до суттєвого дефіциту електроенергії, обмеження економічної активності та експорту і, відповідно, посилення тиску на валютному ринку; 
  • виникнення додаткових бюджетних потреб і значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;  
  • ускладнення чи припинення роботи «зернового коридору», а також подальше продовження обмежень на імпорт українського продовольства окремими європейськими країнами. 

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня 2022 року, стало одним із найбільш різких в історії. На початку березня минулого року НБУ зафіксував ставку на довоєнному рівні в 10%. Тоді Нацбанк прагнув зберегти стабільність у фінансовому секторі переважно ручними методами: заморозив курс, заборонив значну частину операцій з валютою та намагався компенсувати попит на валюту продажем резервів. 

У травні ця логіка остаточно перестала працювати. НБУ довелося продати на міжбанку $3,4 млрд, тоді як у березні–травні інтервенції були близькими до $2 млрд щомісяця. Змінилися й умови в економіці – бізнес відновлюється після першого воєнного шоку та повертається до економічної логіки ухвалення рішень, заявляли тоді в НБУ.

В НБУ заявляли, що оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Проте навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться достатньо жорсткими на прогнозному горизонті з огляду на подальше сповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та, відповідно, збереження високої реальної дохідності гривневих інструментів, ідеться у повідомленні Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні