Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП на 3%, незначна девальвація та суттєве сповільнення інфляції. Власник Dragon Capital Томаш Фіала озвучив економічні прогнози на 2023 рік

Засновник інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала вважає, що найгірші часи для української економіки вже позаду. Він очікує на зростання реального ВВП щонайменше у 3%, стабільний курс (девальвація менш ніж 10%) та інфляцію нижче 13% за підсумками 2023 року. Про це він розповів в інтервʼю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Керівник Dragon Capital прогнозує, що цього року реальний ВВП зросте на 3%, а номінально навіть більше. «Ми очікуємо, що курс буде стабільним, можливо ближче до кінця року гривня девальвує менш ніж на 10%. Інфляція буде нижче 13%», – прогнозує бізнесмен.
  • Він наголошує, що попри те, що у 2022-му ВВП впав на 29,1%, його розмір становив $160 млрд. «Це другий найкращий показник за останні 9 років», – підкреслює Фіала.
  • Серед негативних факторів, що впливають на українську економіку, Фіала виділяє наступні: обмеження на українські товари з боку евопейських країн, перебої у роботі зернового коридору, черги на кордоні, що ускладнюють логістику.
  • Серед позитивних факторів інвестбанкір виділяє два головних. По-перше, величезний приплив валюти – у 2022 році країна отримала $32 млрд, у 2023-му повинні отримати $43 млрд. «Без цього ситуація була б дуже поганою, – говорить Фіала. – У 2014-2015 роках ми отримували у чотири рази менше міжнародної допомоги». По-друге, чотирирічна програма МВФ, завдяки якій Україна отримала комітменти від країн G7 та Євросоюзу. «Цього достатньо, щоб покрити дефіцит бюджету, якщо війна продовжиться до середини наступного року», – вважає бізнесмен. 
  • На думку очільника Dragon Capital, макроекономічна рамка, діюча енергетична інфраструктура та регулярне надходження грошей дозволяють бізнесу працювати без перерв. «Виглядає, що все найгірше позаду. Навіть якщо буде нова атака на енергетику, більшість компаній готові до цього – закуплені генератори, пальне, старлінки», – говорить Фіала.
  • На його думку, попри позитивні очікування, бізнесу краще закладати консервативний прогноз щодо війни. Але навіть такий прогноз дозволяє бізнесу працювати. Водночас Фіала прогнозує швидке відновлення та зростання економіки у випадку, якщо військові дії або сповільняться, або будуть успіхи на фронті й лінія зіткнення рухатиметься на схід чи південь.
  • Бізнесмен наголошує, що далеко не весь бізнес почувається добре. У багатьох проблеми через утруднену логістику, яка зʼїдає майже весь прибуток. У першу чергу це впливає на виробників залізної руди, металу, а також аграріїв.

Контекст

На початку 2023 року більшість економічних прогнозів обіцяли Україні мінімальне зростання ВВП у 2023-му або навіть ще один рік падіння. У січні НБУ суттєво погіршив очікування економічного зростання: з 4% до 0,3%. Консенсус-прогноз, зібраний на початку березня Центром економічної стратегії (ЦЕС), передбачав, що цьогоріч на Україну очікує мінімальне падіння ВВП у 0,1%.

Але ситуація змінилася. Відновлення енергетичної інфраструктури та фінансова допомога партнерів сприяли поліпшенню макроекономічної ситуації в Україні. Нацбанк значно покращив свій макропрогноз на 2023 рік – 2% зростання проти 0,3%. Такий прогноз базується на очікуванні, що істотних дефіцитів електроенергії надалі не буде, «за винятком локальних і ситуативних дефіцитів у другому півріччі». Також позитивно має вплинути збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги – це підтримає економічну активність та споживання, йдеться у пресрелізі НБУ.  

За даними Нацбанку, завдяки міжнародній допомозі зберігається чистий приплив валюти в Україну. Фінансова допомога партнерів компенсує дефіцит поточного рахунку, який залишається значним через збільшення імпорту на тлі поступового відновлення внутрішнього попиту, витрати українських мігрантів за кордоном, а також у зв’язку зі стриманим експортом внаслідок зниження врожаїв й обмеженості логістичних шляхів. Загальні надходження від партнерів можуть перевищити $42 млрд, завдяки чому міжнародні резерви зростуть до більш як $34 млрд (за підсумками березня вони становили $31,9 млрд).

У кінці травня Міжнародний валютний фонд (МВФ) у підсумках першого перегляду програми EFF для України спрогнозував більш потужне економічне відновлення та покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1-3%. Фонд очікує більше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни, йдеться у повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні