Річна інфляція в Україні у липні сповільнилася до 11,3% з 12,8% у червні – Держстат /Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ
Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в Україні у липні сповільнилася до 11,3% з 12,8% у червні – Держстат

Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

У липні споживчі ціни знизилися на 0,6% порівняно з червнем, повідомляє Державна служба статистики. З початку року ціни зросли на 4,0%. У липні подорожчали паливо, м'ясо та цукор.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У липні минулого року було зафіксовано інфляцію 0,7%, тому в річному вимірі за підсумками липня 2023 року вона знизилася до 11,3% із 12,8% за підсумками червня, 15,3% – за підсумками травня.
  • На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше (на 18,2%) подешевшали овочі. На 7,6–0,4% знизилися ціни на яйця, продукти переробки зернових, рис, фрукти, сало, соняшникову олію, кисломолочну продукцію.
  • Водночас на 1,4–0,5% зросли ціни на мʼясо та мʼясопродукти, цукор, рибу й продукти з риби, безалкогольні напої. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,6%. 
  • Ціни на транспорт зросли на 2,7% в основному через підвищення цін на паливо й мастила на 7,3%. У сфері зв’язку ціни зросли на 0,3%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 5,8%.
Річна інфляція в Україні у липні сповільнилася до 11,3% з 12,8% у червні – Держстат /Фото 1

Інфографіка: Державна служба статистики

Контекст

У своєму інфляційному звіті за липень Національний банк України суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні. Вагоме значення матиме незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг.

За підсумками червня річна інфляція знизилася до 12,8% з 15,3% у травні, свідчать дані Державної служби статистики. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні