Категорія
Новини
Дата

Зросли зарплати, кількість вакансій та резюме. Опендатабот та Work.ua «побачили» стабілізацію ринку праці

За рік після початку повномасштабної війни ринок праці в Україні стабілізувався, повідомляють сервіси «Опендатабот» та Work.ua. За даними аналізу, щомісяця збільшуються кількість активних вакансій та резюме, а також зросла зарплата.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Кількість вакансій в Україні у березні зросла на 14% відносно показників лютого, досягнувши показника в 75 500 нових пропозицій роботи.
  • Лідери за кількістю відкритих вакансій – Миколаївщина, Черкащина, Одещина та деокупована Херсонщина.
Зросли зарплати, кількість вакансій та резюме. Опендатабот та Work.ua «побачили» стабілізацію ринку праці /Фото 1
  • Місячна кількість активних вакансій, попри постійне зростання, досі в 1,4 рази менша за довоєнний період. Відносно показників лютого на 7% збільшилась кількість резюме – до 431 000.
  • Найактивніше шукають роботу мешканці Київщини, Львівщини, а також Дніпропетровської та Одеської областей.
Зросли зарплати, кількість вакансій та резюме. Опендатабот та Work.ua «побачили» стабілізацію ринку праці /Фото 2
  • Відновилась активність пошуку спеціалістів на ринку IT: у березні відкрито 15 000 вакансій – на 1500 більше, ніж у лютому.
  • Найбільш затребувана вакансія в галузі інформаційних технологій – менеджер із продажів: з 10 топових кандидатів за пропозиціями рекрутерів 8 – продажники.
  • За даними Work.ua, у перший місяць весни середня зарплата по Україні склала 16 000 грн. Підвищення середньої зарплати спостерігалось в Одеській області – до 15 500 грн (+500 грн до лютого) та Львівській області – до 16 000 грн (+500 грн до лютого).
  • Разом з роботодавцями активізувались і шукачі. За даними системи управління наймом (СУН) від Work.ua, у березні на ринок праці вийшло на 7% більше кандидатів, ніж у лютому. Серед них найбільше фахівців за посадами: продавець-консультант, менеджер з продажу, адміністратор, водій, офіс-менеджер, бухгалтер, бармен, офіціант, менеджер по роботі з клієнтами, касир.

Контекст

Внаслідок вторгнення Росії більшість українських компаній були вимушені зупиняти найм або навіть скорочувати штат – близько 40% українців втратили роботу.

Проте ІТ-індустрія стала чи не єдиною сферою в Україні, якій вдалось швидко поновити найм і залишити зарплатні на тому ж рівні.

Попри війну, українці почали активніше створювати власні юридичні особи та розвивати власний бізнес – за рік з моменту вторгнення в країні відкрито понад 202 000 ФОПів.

Ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься, прогнозують у НБУ. Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі його рівень знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. 

У НБУ очікують, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%. «Безробіття залишатиметься вищим за свій природний рівень, ураховуючи, що процес відновлення виробничих потужностей та логістичних шляхів потребуватиме чимало часу», – зазначили в Нацбанку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні