Категорія
Новини
Дата

Безробіття в Україні залишатиметься у 2023 році на рівні 26% – НБУ

Безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень, йдеться в інфляційному звіті НБУ за січень.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься, зазначають в НБУ. Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. 
  • В НБУ очікують, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%. «Безробіття залишатиметься вищим за свій природний рівень, ураховуючи, що процес відновлення виробничих потужностей та логістичних шляхів потребуватиме чимало часу», – зазначили в Нацбанку. 
  • У звіті також наголошується, що номінальні доходи домогосподарств підвищуватимуться, зокрема завдяки адаптації реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та значним видаткам на оборону й безпеку. 
  • Водночас у реальному вимірі зарплати зростатимуть повільно через значну інфляцію: у 2023 році – на 3,3%, а у наступні два роки – ще на 6,5% та 4,3% відповідно.

Контекст

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022 року кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій. Попри очікуване зниження активності бізнесу в зимовий період, обстріли та блекаути, ринок праці показав кращий результат, ніж у грудні позаминулого року. У 2022-му сезонне зниження кількості вакансій порівняно з листопадом становило -3%, у 2021-му було -4%.

Середня зарплата по Україні весь 2022 рік трималася на рівні 15 000 грн. При цьому найбільшу зарплату пропонували в Київській області – 17 500 грн та дистанційно – 22 500 грн. Проте у 2023 році роботодавці закладають підвищення зарплат від 8% до 30% залежно від сфери бізнесу. Зростання зарплат залежатиме від воєнної та економічної ситуації в країні.

Світовий банк знизив свої прогнози зростання для більшості країн та регіонів і попередив, що нові несприятливі потрясіння можуть призвести до рецесії світової економіки. Світовий валовий внутрішній продукт, імовірно, збільшиться на 1,7% цього року, що приблизно вдвічі менше, ніж прогнозувалося у червні. Це буде третій найгірший результат за останні три десятиліття, зокрема після скорочень 2009 та 2020 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні