Категорія
Новини
Дата

«Рівнеазот» Фірташа повністю відновив виробництво міндобрив

ПрАТ «Рівнеазот» відновило повний цикл виробництва мінеральних добрив після проведення планових ремонтних робіт. Про це йдеться у пресрелізі Group DF, яка обʼєднує підприємства азотної хімії Дмитра Фірташа.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Рівнеазот» відновив роботу аміачного комплексу потужністю понад 650 т аміаку на добу.
  • Також запрацював цех вапняно-аміачної селітри (ВАС) потужністю 1600 т на добу та цех неконцентрованої азотної кислоти, що є сировиною для виробництва добрив, потужністю 960 000 т азотної кислоти на рік. Таким чином, після проведення планових ремонтних робіт на «Рівнеазоті» відновлюється повний цикл виробництва мінеральних добрив, повідомили у компанії.
  • В Ostchem планують збільшувати обсяги виробництва ВАС – наразі найбільш затребуваного добрива. Подальше відновлення роботи виробничих потужностей залежатиме від конʼюнктури ринку і, зокрема, від вартості газу, необхідного для виробництва добрив, зазначив Михайло Заблуда, голова правління ПрАТ «Рівнеазот».
  • За його словами, рішення про збільшення виробництва ВАС повʼязане з поступовим відновленням сезонного попиту, а також із відкриттям нових експортних можливостей. 
  • «Рівнеазот» своєчасно і повністю підготувався до осіннього сезону, щоб забезпечувати українських аграріїв базовими азотними добривами», – зазначив Заблуда.

Контекст 

Хімічні підприємства Дмитра Фірташа обʼєднує холдинг Ostchem, до якого окрім «Рівнеазоту» входять ще три українських виробника мінеральних добрив: «Азот» (Черкаси), «Сєверодонецьке об’єднання Азот», «Концерн Стирол» (Горлівка), а також естонська компанія Nitrofert.

Ще в 2014 році, після того як російські війська окупували Горлівку, Ostchem втратила контроль над «Концерном Стирол», Nitrofert не працює з 2013-го. За підрахунками Forbes, станом на початок 2022 року групу Ostchem можна оцінити приблизно у $200 млн, у тому числі «Сєверодонецьке об’єднання Азот» – у $50–60 млн. Таким чином, компанія втратила приблизно 25% своїх активів.

Втрата «Сєверодонецького об’єднання Азот» не повинна негативно вплинути на виробничі показники Ostchem, прогнозують експерти. На частку заводу припадало 15% від загального обсягу виробництва Ostchem, при тому що саме підприємство було завантажене на 30%.

Заводи Ostchem донедавна працювали на 10% потужності, це традиційна ситуація для літа, яке вважається низьким сезоном.

Ostchem підвищив ціни на мінеральні добрива на 10–15%, повідомили в Group DF агентству «Інтерфакс-Україна» наприкінці серпня. Ціни переглянули через різке подорожчання газу та курсові коливання. Керівництво групи заявило, що у собівартості ціна природного газу становить понад 70–80%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні