Категорія
Новини
Дата

Ризик солідарності та незаконна заборона. Країни ЄС відреагували на ембарго Польщі, Угорщини та Словаччини на українське зерно

Іспанія вважає заборону на українське зерно з боку деяких країн ЄС незаконною, повідомив міністр сільського господарства країни Луїс Планас Пучадес. Його французький колега Марк Фено розкритикував ці кроки, заявивши, що вони ставлять під сумнів європейську солідарність, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міністр сільського господарства Іспанії заявив у понеділок, що одностороння заборона будь-якої держави – члена Європейського союзу на імпорт українського зерна видається незаконною, тоді як Франція заявила, що на карту поставлено європейську солідарність.
  • Виступаючи перед запланованою зустріччю міністрів сільського господарства ЄС, іспанський урядовець Пучадес заявив, що «Європейська комісія має оцінити», чи порушили якісь країни ЄС закон.
  • Міністр сільського господарства Франції Марк Фено розкритикував кроки країн – сусідів України, заявивши, що вони ставлять під сумнів європейську солідарність.
  • «Для солідарності потрібна єдність… Ми повинні зберегти ці два елементи, інакше європейський проєкт опиниться під загрозою. Єдиний ринок є фундаментальним елементом», – сказав Фено.

Контекст

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про власні обмеження на імпорт українського зерна в пʼятницю після того, як Європейська комісія вирішила не продовжувати заборону на імпорт українського зерна до пʼятьох східноєвропейських країн – членів ЄС.

Українські фермери покладалися на експорт зерна через сусідні країни так званими маршрутами солідарності з моменту початку російського вторгнення, оскільки вони не могли використовувати кращі маршрути через чорноморські порти.

Близько 60% українського зерна проходило транзитом альтернативними маршрутами ЄС, а 40% все ще переміщалося через Чорне море, доки в липні РФ не вийшла з чорноморської «зернової угоди».

Румунія стала каналом більш як для 60% українського зерна, що перевозиться суходолом, і її премʼєр-міністр заявив у понеділок, 18 вересня, що може також продовжити заборону, якщо запити на імпорт зростуть.

Україна планує подати позов до арбітражу Світової організації торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію, повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні