Категорія
Новини
Дата

Парламент Болгарії дозволив імпорт українського зерна з 15 вересня

Національні Збори (парламент) Болгарії 14 вересня проголосували за зняття заборони на імпорт зернових з України з 15 вересня, пише місцеве видання News24-7.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Парламентарі підтримали проєкт рішення, внесеного депутатами від ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ і ДПС, згідно якого Болгарія припиняє підтримку ініціативи про продовження після 15 вересня постанови Єврокомісії про заборону на імпорт до ЄС української сільгосппродукції.
  • «За» таке рішення проголосували 124 депутати, 69 були проти, вісім утрималися.
  • «Враховуючи солідарність Республіки Болгарія з Україною, Болгарія не підтримує продовження після 15 вересня 2023 року надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України», – йдеться в тексті документа.
  • Напередодні проєкт рішення затвердив комітет з питань економічної політики та інновацій. 
  • Ініціатива викликала жваве обговорення в комісії, проти виступили галузеві організації, які були присутні на засіданні. Проти також місцеві фермери. Їх представники заявили, що були шоковані таким рішенням.
  • За словами голови Національної асоціації виробників зерна Ілії Проданова, це рішення не містить аналізу наслідків, які виникнуть через нього, і «ставить під загрозу болгарських виробників».

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

12 вересня польський премʼєр Матеуш Моравецький повідомив, що уряд Польщі продовжив ембарго на імпорт українського зерна до країни.

У відповідь на це премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі через блокування Польщею експорту українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні