Категорія
Новини
Дата

Ризики знизилися. НБУ показав тенденції у фінансовому секторі України

Національний банк України покращив оцінку ризиків у фінансовому секторі. Цьому, зокрема сприяли стійкість енергосистеми, зростання внутрішнього попиту та прибутки банків, йдеться у Звіті про фінансову стабільність за червень 2023 року. Сумарна оцінка картки ризиків фінсектору знизилася на 22,5% із грудня 2022 року – з 40 до 31 – і тепер відповідає середньому діапазону.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Макроекономічний ризик знизився (-2) завдяки стійкості енергосистеми та жвавішому внутрішньому попиту. Однак державного бюджету, співвідношення державного та зовнішнього боргу до ВВП залишатиметься високим. 
  • Кредитний ризик домогосподарств знизився (-1) передусім через фактичне поліпшення якості кредитного портфеля та оптимістичніші очікування банків стосовно неї. Економічні очікування домогосподарств теж оптимістичні. Боргове навантаження населення дещо знизилося з огляду на скорочення кредитного портфеля.
  • Кредитний ризик корпорацій знизився (-2) разом із борговим навантаженням бізнесу. Економічні очікування підприємств поліпшились. Проте показники міграції кредитів у NPL надалі високі. 
  • Ризик капіталу знизився (-1) завдяки прибуткам банків. З огляду на це, а також скорочення кредитного портфеля та скасування НБУ підвищених ваг ризику за незабезпеченими споживчими кредитами показники капіталу залишаються високими. Тиск на капітал можуть створювати набуті під час війни непрацюючі кредити, що лише частково зарезервовані.
  • Ризик прибутковості знизився (-2) до помірного рівня. Високій прибутковості сектору сприяє насамперед значне зростання процентних доходів завдяки вкладенню вільної ліквідності у цінні папери та зниження відрахувань у резерви порівняно з попереднім роком. Операційна ефективність банків залишалася високою.
  • Ризик ліквідності не змінився. Банки зберегли високу ліквідність та нарощували кошти клієнтів. 
  • Валютний ризик знизився (-1). Готівковий валютний курс наблизився до безготівкового. Завдяки значній міжнародній фінансовій підтримці надалі зросли міжнародні резерви. Курсові очікування поліпшилися.

Карта ризиків фінансового сектору

Ризики знизилися. НБУ показав тенденції у фінансовому секторі України /Фото 1

Про карту ризиків

НБУ публікує свою карту ризиків з 2015 року. У 2021 році цей інструмент було доопрацьовано із урахуванням методології складання карт іншими центробанками. Тапер оцінки ризиків залежать виключно від кількісних індикаторів. Оскільки фінансова система України банкоцентрична, і лише банки несуть системні ризики, основу карти складають саме ризики банківського сектору, зазначають в НБУ. 

Перелік ризиків було визначено з огляду на досвід інших центробанків, вагомість цих ризиків для функціонування фінансової системи України та вплив реалізації ризиків під час попередніх криз.

Остаточний перелік індикаторів сформовано з огляду на їхню здатність завчасно сигналізувати про накопичення і реалізацію ризиків протягом найближчого року. Кожен ризик включає від 4 до 7 індикаторів, які поєднують фактичні дані і очікування. Загалом карта налічує 40 індикаторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні