Категорія
Новини
Дата

Ризиків дефіциту палива в Україні після зупинки поставок компанією Proton Energy немає, – Мінекономіки

Імпортери та учасники паливного ринку запевнили, що ризиків дефіциту дизельного палива та скрапленого газу немає. Зупинку поставок із 1 квітня компанією Proton Energy буде заміщено альтернативними джерелами, зазначає Міністерство економіки після наради з учасниками ринку. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На нараді були присутні представники асоціації «Нафтогазова асоціація України», Української асоціації скрапленого газу, Укргазвидобування, мережі АЗС «ОККО», WOG, «Амик», «Укрнафта», ТД Автотранс-Ойл, «БРСМ».
  • Учасниками напрацьовано план для заміщення поставок та збереження цінової стабільності.
  • Уряд здійснює комплексні заходи для боротьби зі спекулятивним ажіотажем, який може бути спричинений через заяви компаній щодо призупинення постачань. 
  • Мінекономіки зазначило, що наразі цінова ситуація в Україні також знаходиться під впливом об’єктивного зовнішнього чинника – зростання цін на нафту у всьому світі.

Контекст

Компанія Proton Energy Group S.A., якій належить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа АЗС Glusco, та її партнер Wexler зупинять із 1 квітня поставки палива на український ринок. Серед причин такого рішення в компаніях називають дії української влади.

11 березня Служба безпеки України провела масштабні обшуки по всій країні на об‘єктах мережі станцій пального Glusco, яку пов‘язують із кумом президента РФ Віктором Медведчуком. Причиною стало викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

У Державній фіскальній службі уточнили, що нафтопродукти ввозили з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту, у тому числі з Росії, а потім реалізовували через «відому мережу АЗС».

Своєю чергою, група Glusco спростувала зв'язок із фігурантами кримінальної справи. А 12 березня Glusco повідомила про відновлення роботи на 88 із 105 АЗК для реалізації газу та супутніх товарів.

Довідка

Proton Energy Group S.A. з 2016 року єдиний постачальник продукції НК «Роснефть» в Україні. За даними enkorr, 2020-го вона поставила в Україну 1,77 млн ​​тонн дизпалива (23,9% ринку) і 411 000 тонн (22,3%) скрапленого газу.

Proton Energy Group S.A. через дочірню компанію Glusco Energy S.A. володіє українською роздрібною мережею під брендом Glusco, яку на початку 2019 року було передано в управління холдингу Unimex і Wexler Group.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні