Категорія
Новини
Дата

Росія будує завод з виробництва іранських дронів, його власник досі не під санкціями

Росія просунулась у будівництві заводу з масового виробництва дронів-камікадзе іранської розробки, пише Reuters. Наразі ні США, ні їхні союзники не ввели санкції щодо власника заводу АТ «Алабуга» або повʼязаних з ним компаній.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У звіті Інституту науки та міжнародної безпеки йдеться, що будівля використовуватиметься для масового виробництва іранських Shahed-136, що включатиме вдосконалення іранських виробничих процесів «і, зрештою, розширення можливостей дронів».
  • На супутниковому знімку також видно будівництво інших споруд та нових периметрів безпеки з контрольно-пропускними пунктами, йдеться у повідомленні.
  • «З наближенням зими… очікується, що Росія прискорить атаки Shahed-136 на життєво важливу енергетичну інфраструктуру України, створивши жорстокі умови життя для цивільного населення», – йдеться у доповіді.
  • В установі зазначили, що «ключовим запізнілим кроком» для Вашингтона є запровадження санкцій проти «Алабуги» та повʼязаних із нею компаній.
  • Завод розташований за 800 км на схід від Москви, в Республіці Татарстан. АТ «Алабуга» на 66% належить федеральному уряду і 34% – республіці.

Контекст

Іран послідовно заперечує, що він постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

У лютому 2023 року видання The Wall Street Journal писало, що Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. 

У червні Білий дім заявив, що Росія та Іран, схоже, поглиблюють свою оборонну співпрацю і що, крім поставок безпілотників, Тегеран працює з Москвою над виробництвом іранських дронів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні