Росія готує націоналізацію активів західних компаній у відповідь на санкції /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія готує націоналізацію активів західних компаній у відповідь на санкції

2 хв читання

Getty Images

У Росії планують затвердити повноваження щодо захоплення активів західних компаній і ускладнити їм вихід із країни, оскільки президент РФ Володимир Путін шукає способи помститися за американські та європейські санкції, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Минулого тижня Кремль таємно наказав ухвалити закон, що дозволяє привласнювати західні активи за символічні суми, і обговорює ще більш драконівські заходи щодо повної націоналізації груп, кажуть джерела. За словами інсайдерів, економічна команда Путіна хотіла, щоб загроза націоналізації стала частиною покарання західних країн, що захопили російські активи, та водночас заохоченням тих, хто грає за кремлівськими правилами.
  • Конфіденційний кремлівський указ, з яким ознайомилося видання, надає російській державі пріоритетне право купувати будь-які західні активи для продажу зі «значною знижкою», щоб їх можна було продати з прибутком.
  • Розпорядження Путіна, підписане минулого тижня, також вимагає, щоб усі приватні російські покупці західних активів повністю належали Росії або перебували у процесі виключення всіх іноземних акціонерів, що ще більше ускладнює будь-яку процедуру виходу.
  • Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив FT, що західних інвесторів і компанії в Росії «більш ніж вітають», але зазначив, що інші повністю припинили виплату зарплат або просто вирішили залишити країну з величезними втратами. «Якщо компанія не виконує взяті на себе зобовʼязання, то, звичайно, вона потрапляє до категорії неблагополучних компаній, – сказав Пєсков. – Ми прощаємось із цими компаніями. І що ми робитимемо з їхніми активами після цього, це наша справа».
  • «Я думаю, що націоналізація неминуча. Це лише питання часу, – повідомило джерело, яке перебуває у процесі продажу своїх активів у Росії. – Державі потрібні гроші». Бізнесмен, який сказав, що планує залишити РФ перед тим, як почнеться націоналізація, вважає, що найбільше постраждають групи сировинних товарів, оскільки Кремль шукає нові способи використовувати доходи від експорту для бюджету. 
  • Він додав, що технологічні компанії постраждають менше, бо ними «важко керувати».

Контекст

Оточення Путіна обговорювало питання щодо націоналізації західних компаній після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року. Але досі він використовував такі повноваження лише в окремих випадках.

У квітні Росія придбала місцеві дочірні компанії фінської Fortum та німецької Uniper у відповідь на те, що вони назвали «незаконною експропріацію російських активів за кордоном». Указ Кремля стосувався саме цих двох компаній.

Кремль також прагне знайти нові джерела доходів для бюджету на тлі падіння доходів від експорту енергоресурсів і різкого зростання військових видатків, через які цього року дефіцит бюджету сягнув $45 млрд.

Згідно з поточними критеріями, вперше озвученими в грудні, західні компанії зобовʼязані надавати російським покупцям знижку не менше 50% вартості активу та вносити «добровільний» внесок у розмірі від 5 до 10% ціни угоди у бюджет.

Також іноземним компаніям, які йдуть із РФ, доведеться заплатити «надзвичайний податок» на надприбутки 2021–2022 років, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні