Категорія
Новини
Дата

Росія у січні втратила $8 млрд нафтових доходів – голова МЕА

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження. Про це сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обмеження цін на російську нафту на рівні $60 за барель досягло своїх цілей як задля стабілізації нафтових ринків, так і зменшення доходів Росії від експорту нафти і газу, зазначив Бірол. 
  • За його словами, порівняно із січнем 2022 року нафтові доходи РФ скоротилися на 30%, це майже $8 млрд, зазначив Бірол. 
  • МЕА очікує, що приблизно половина зростання світового попиту на нафту цього року припаде на Китай. Бірол зазначив, що попит на авіаційне паливо у КНР зростає значними темпами.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування і торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Російські постачання сирої нафти впали до найнижчого рівня за 2022-й протягом останніх чотирьох тижнів року, оскільки санкції Заходу обмежують експорт РФ у відповідь на її вторгнення в Україну.

Загальні морські перевезення країни знизилися на 117 000 барелів на день, до 2,615 млн барелів у середньому за чотири тижні, показники були найнижчими за рік. Постачання до Європи майже повністю припинилися, а до Азії скоротилися.

За даними Argus Media, 6 січня нафта сорту Urals коштувала $37,8 за барель у порту Балтійського моря Приморськ. Brent того ж дня торгувалася на рівні $78,57. Це свідчить про зростання дисконту для російської нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні