Дефіцит бюджету Росії вже досяг $45 млрд, перевищивши цільовий показник на рік /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету Росії вже досяг $45 млрд, перевищивши цільовий показник на рік

1 хв читання

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Дефіцит бюджету Росії збільшився в перші чотири місяці року, перевищивши план на весь рік, оскільки витрати різко зросли на тлі війни в Україні, а доходи від нафти та газу впали на 52% під тиском санкцій та інших обмежень, пише Bloomberg.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За даними російського Мінфіну, дефіцит федерального бюджету за цей період становив 3,42 трлн руб. ($45,4 млрд), що перевищує річний план у 2,9 трлн руб. 
  • Витрати підскочили на 26%, а доходи знизилися на 22%, оскільки доходи від нафти та газу впали більш ніж наполовину.
  • На думку економіста Олександра Ісакова, зростання держвитрат, ймовірно, призведе до зростання інфляції в найближчі місяці і вимагатиме від центрального банку РФ скасувати деякі заходи щодо зниження директивної ставки.
  • Міністерство фінансів РФ заявило, що сплеск витрат був викликаний «авансовими платежами», зробленими на початку року. Відомство не повідомило, на що пішли ці гроші, але економісти сказали, що вони повʼязані із військовими витратами.

Контекст

У січні в Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998 року, писав Bloomberg.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

У березні стало відомо, що Росія переглядає оподаткування нафтових компаній, прагнучи збільшити державні доходи за рахунок зростання частки продажів сирої нафти, яка перевищує цінову стелю, встановлену «Великою сімкою», пише Financial Times. Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Також іноземні фірми, що залишають Росію, не будуть звільнені від податку на непередбачений прибуток, також є вимога, щоб компанії продавали з 50%-ю знижкою і отримували дозвіл уряду на виїзд. За словами джерел, винятків не буде, бо гроші потрібні бюджету РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд