Категорія
Новини
Дата

«Росія має негайно оголосити перемирʼя». Лідери НАТО ухвалили заяву за підсумками екстреного саміту

1 хв читання

Росія має продемонструвати «серйозне ставлення» до переговорів з Україною, негайно оголосивши перемирʼя. Про це йдеться у заяві НАТО, опублікованій за підсумками екстреного саміту, проведеного 24 березня.

Ключові факти

  • Війна РФ проти України порушила мир у Європі та загрожує глобальній безпеці, а українці надихнули світову спільноту своїм героїчним спротивом, йдеться у заяві.
  • Альянс закликав РФ виконати рішення Міжнародного суду ООН та негайно припинити війну проти України, а також забезпечити гуманітарні коридори для цивільних та доставку гуманітарної допомоги до Маріуполя та інших міст. 
  • НАТО пообіцяє, як і раніше, допомагати Україні здійснювати своє право на захист, зміцнюючи її військову міць. 
  • Альянс також продовжить надавати Україні допомогу у сферах кібербезпеки та захисту від хімічних, біологічних та ядерних загроз.
  • Блок оголосив про створення чотирьох міжнародних угруповань на території Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини – до переміщення на східні кордони Альянсу 40 000 військовослужбовців.
  • НАТО закликає всі країни, у тому числі Китай, не підтримувати війну РФ та утримуватися від будь-яких дій, які допоможуть країні-агресору обходити санкції. 

Ключова цитата

«Росія має показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши припинення вогню. Ми закликаємо Росію до конструктивної участі в переговорах з Україною, що заслуговують на довіру, для досягнення конкретних результатів, починаючи зі сталого припинення вогню і закінчуючи повним виведенням своїх військ з території України», — заявили лідери НАТО.

Контекст

Сьогодні, 24 березня, президент Володимир Зеленський звернувся до НАТО з проханням надати озброєння для захисту від нападу РФ. Зокрема Україна просить НАТО надати 1% літаків Альянсу, системи залпового вогню, протикорабельну зброю, а також засоби протиповітряної оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні