Категорія
Новини
Дата

«Росія має негайно оголосити перемирʼя». Лідери НАТО ухвалили заяву за підсумками екстреного саміту

Росія має продемонструвати «серйозне ставлення» до переговорів з Україною, негайно оголосивши перемирʼя. Про це йдеться у заяві НАТО, опублікованій за підсумками екстреного саміту, проведеного 24 березня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Війна РФ проти України порушила мир у Європі та загрожує глобальній безпеці, а українці надихнули світову спільноту своїм героїчним спротивом, йдеться у заяві.
  • Альянс закликав РФ виконати рішення Міжнародного суду ООН та негайно припинити війну проти України, а також забезпечити гуманітарні коридори для цивільних та доставку гуманітарної допомоги до Маріуполя та інших міст. 
  • НАТО пообіцяє, як і раніше, допомагати Україні здійснювати своє право на захист, зміцнюючи її військову міць. 
  • Альянс також продовжить надавати Україні допомогу у сферах кібербезпеки та захисту від хімічних, біологічних та ядерних загроз.
  • Блок оголосив про створення чотирьох міжнародних угруповань на території Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини – до переміщення на східні кордони Альянсу 40 000 військовослужбовців.
  • НАТО закликає всі країни, у тому числі Китай, не підтримувати війну РФ та утримуватися від будь-яких дій, які допоможуть країні-агресору обходити санкції. 

Ключова цитата

«Росія має показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши припинення вогню. Ми закликаємо Росію до конструктивної участі в переговорах з Україною, що заслуговують на довіру, для досягнення конкретних результатів, починаючи зі сталого припинення вогню і закінчуючи повним виведенням своїх військ з території України», — заявили лідери НАТО.

Контекст

Сьогодні, 24 березня, президент Володимир Зеленський звернувся до НАТО з проханням надати озброєння для захисту від нападу РФ. Зокрема Україна просить НАТО надати 1% літаків Альянсу, системи залпового вогню, протикорабельну зброю, а також засоби протиповітряної оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні