Категорія
Новини
Дата

Росія може втратити $85 млрд доходів від продажу нафти цього року. Urals продається зі знижкою до $40 за барель

1 хв читання

Російський бюджет може недоотримати $85 млрд цього року через значну знижку на нафту марки Urals, свідчить дослідження компанії Rystad Energy. Urals з квітня торгується у межах $30–40 за барель нижче еталонної Brent. Аналітики зазначають, що санкції проти РФ мають значний вплив на галузь та зменшують нафтогазові доходи Кремля. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Враховуючи середню фіксовану знижку в $40 за барель, надходження до бюджету РФ скоротяться на $85 млрд за підсумками року, майже на 30%. Rystad Energy прогнозує, що цьогоріч російський уряд заробить близько $210 млрд від продажу нафти.
  • «Ми спостерігаємо вплив західних санкцій на російські нафтові та газові доходи. Велика знижка на Urals дорого обходиться російському бюджету, водночас забезпечуючи дешевою енергією деякі азіатські економіки», – зазначають аналітики. 
  • Водночас Rystad Energy констатує, що видобуток нафти в РФ залишається вищим, ніж очікувалося. І це свідчить про те, що російський сектор видобутку швидко адаптувався до санкцій, зазначила Дарія Мельник, старший аналітик Rystad Energy.
Росія може втратити $85 млрд доходів від продажу нафти цього року. Urals продається зі знижкою до $40 за барель /Фото 1
Росія може втратити $85 млрд доходів від продажу нафти цього року. Urals продається зі знижкою до $40 за барель /Фото 2
Росія може втратити $85 млрд доходів від продажу нафти цього року. Urals продається зі знижкою до $40 за барель /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Західні санкції проти Росії після її вторгнення в Україну спонукали багатьох імпортерів нафти відмовитися від торгівлі з Москвою. Це зумовило падіння цін на російську нафту. 

Наприкінці червня на саміті лідери G7 розглянули «доцільність запровадження тимчасового обмеження цін на імпорт російських енергоносіїв». До цього США запропонували встановити ліміт цін на російську нафту, а офіційний представник G7 заявив, що лідери «Сімки» погодилися з тим, що це хороша ідея. Але щоб втілити її в життя, потрібно зробити «велику роботу».

Остаточного рішення про ціновий ліміт на саміті не очікувалося. У підсумковому комюніке йдеться лише, що країни «Сімки» розглянуть можливість заборони на транспортування російської нафти, крім випадків, коли вона продається за ціною, нижчою від порога, який G7 узгодить додатково.

Наприкінці травня, в рамках шостого пакета санкцій, ЄС прийняв рішення про часткову заборону на постачання російської нафти. Заборона стосується постачання нафти морем. Водночас Німеччина та Польща припинять закуповувати нафту трубопроводом «Дружба». Ембарго набуде чинності наприкінці цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд