Категорія
Новини
Дата

Росія планує покупку $70 млрд у юанях та інших валютах «дружніх» держав – Bloomberg

Росія розглядає план купівлі цього року $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ця пропозиція фактично означає відмову від більш ніж десятирічної економічної політики, оскільки Кремль переглядає свою стратегію на тлі масштабних санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками у звʼязку із вторгненням в Україну.
  • План отримав початкову підтримку на спеціальній «стратегічній» нараді за участю вищих посадових осіб уряду та центрального банку 30 серпня.
  • «У новій ситуації накопичувати ліквідні валютні резерви на майбутні кризи вкрай складно і недоцільно», – йдеться в підготовленій до зустрічі презентації.
  •  Протягом багатьох років Кремль стримував витрати і зберігав сотні мільярдів доларів, євро та іншої іноземної валюти як подушку безпеки, щоб захистити економіку від злетів та падінь цін на нафту.
  • «Заморожені $300 млрд не допомогли Росії; навпаки, вони стали вразливістю та символом втрачених можливостей», – йдеться в презентації, що є рідкісним офіційним визнанням справжнього впливу санкцій.
  • Bloomberg ознайомився з копією документа, який не є загальнодоступним, і люди, знайомі з перебігом зустрічі, підтвердили його дійсність. 
  • Навіть купівля валют дружніх до Росії країн є проблематичною, адже продаж активів у юанях «вимагає окремої угоди з Китаєм, яку дуже важко отримати в умовах кризи». 
  • Інші валюти, такі як дирхам ОАЕ, схильні до «високих політичних ризиків», оскільки ці уряди можуть змінити свою політику, тоді як турецька ліра стикається з серйозними ризиками девальвації, йдеться в документі.

Контекст

Такий підхід показує, як санкції перевернули економічну стратегію Росії: після лютневого вторгнення близько половини її валютних резервів у розмірі $640 млрд було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Це також підкреслює, що зусилля щодо диверсифікації цих заощаджень за рахунок доларів та євро для зниження ризику конфіскації мали лише обмежений ефект.

Чиновники вперше заговорили про купівлю «дружніх» валют, щоб уповільнити зростання рубля в червні.

Перед війною Росія неухильно збільшувала свої інвестиції в юанях у рамках своєї кампанії з диверсифікації, ставши одним із найбільших власників резервів у китайській валюті у світі. Але хоча ці активи не були заморожені санкціями США та Європи, доступ Росії до них, як і раніше, обмежений.

У документі йдеться про те, що запаси юанів можуть досягти $180 млрд, включно з невказаними додатковими покупками, зробленими цього року. Центральний банк перестав повідомляти про розбивку валютних резервів після запровадження санкцій. 

1 січня він заявив, що на юань припадає 17,1% його активів, що становить трохи більше ніж $100 млрд.

План закликає витратити ці гроші – цілих $180 млрд – протягом наступних 3–5 років, щоб допомогти покрити величезні витрати на заміну іноземних технологій та переміщення транспортної інфраструктури на нові ринки в Азії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні