Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» залучив американських юристів для стягнення з Росії $5 млрд за активи в Криму

Американська юридична компанія Covington & Burling LLP презентувала «Нафтогазу» стратегію стягнення з РФ $5 млрд компенсації за захоплення активів у Криму. Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз Україна» Олексій Чернишов під час візиту до Вашингтона.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чернишов зазначив, що «Нафтогаз» не сподівається на добровільне відшкодування збитків від РФ. Тому зараз опрацьовуються всі можливі шляхи визнання і примусового виконання арбітражного рішення, додав він.
  • Голова «Нафтогазу» запевнив, що компанія докладе всіх зусиль, щоб рішення, ухвалене в Гаазі, було втілено в життя.

Контекст

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» та шість інших компаній групи ініціювали арбітражне провадження проти РФ на підставі угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. 

«Нафтогаз» просив арбітражний трибунал зобов’язати РФ виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, зокрема, за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій «Нафтогазу».

У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію арбітражного трибуналу у справі. Арбітражне рішення винесли після слухань, які завершилися в березні 2022 року, щодо визначення суми компенсації.

13 квітня цього року Арбітражний трибунал при постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію виплатити на користь «Нафтогазу» $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно компанії у Криму. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні