Росія планує змінити оподаткування нафтових компаній на тлі обмежень від G7 /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Росія планує змінити оподаткування нафтових компаній на тлі обмежень від G7

Колаж Анна Наконечна

Росія переглядає оподаткування нафтових компаній, прагнучи збільшити державні доходи за рахунок збільшення частки продажів сирої нафти, яка перевищує цінову стелю, встановлену «Великою сімкою», пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Кремль із квітня перейде до показника, привʼязаного до Brent, міжнародного стандарту сирої нафти, до розрахунку податків для експорту нафти. Заплановані зміни, вперше були представлені президентом РФ Володимиром Путіним наприкінці минулого місяця, відображають неясність російського нафтового ринку, що зростає, в умовах санкцій і суперництво між Кремлем і виробниками нафти за потенційні додаткові доходи від продажів.
  • Суперечка привернула увагу до цін на російську нафту і до того, чи відповідають міжнародні орієнтири, які Кремль використовує як основу для оподаткування, нещодавнім змінам на ринку.
  • Після того, як у грудні країни G7 встановили цінову стелю для російського експорту на рівні $60 за барель, більшість російських сортів нафти цього місяця перевищували цю межу. Дані індійської митниці також свідчать про те, що переробники країни платять вищі ціни.
  • Urals продається на $40 за барель нижче за ціну Brent, в основному через те, що ЄС заборонив морський імпорт.
  • Західні держави вітали знижки як доказ того, що їхній підхід до санкцій працює. Але митні дані свідчать про те, що російські виробники нафти змогли забезпечити більш високі ціни принаймні на частину свого експорту.
  • Цінові аномалії мають наслідки для московських податкових відрахувань. За даними митниці, середня ціна після введення ембарго на всі експортовані в грудні суміші російської нафти була близькою до $74 за барель. Це всього на $10 нижче ціни на нафту марки Brent за той же період і набагато вище за межу $60.
  • Але ціна Urals, зазначена ціновим агентством Argus, яке є основним орієнтиром у Росії для розрахунку податків, у середньому за той самий місяць становила лише $43. Argus каже, що розбіжність повʼязана з тим, що ціна, яку сплачують такі країни, як Індія, включає вартість доставки та страховки. Вони різко зросли, оскільки Росія перенаправила обсяги, які переважно поставлялися з Балтійського моря, до Європи, а західні санкції обмежили доступ до танкерів.
  • Інший індекс, введений ціновим агентством Platts у січні, показує, що ціна на російську нафту, що поставляється на західне узбережжя Індії, на $16-20 вища за звичайну оцінку Urals.
  • Максимальний дисконт Urals до Brent відповідно до нової податкової системи становитиме $34 за барель, а в липні зменшиться до $25.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

За даними джерел в Держдепі США, Індія купує в Росії нафту за ціною, нижчою від «стелі». Закупівля нафти у Росії є постійною темою переговорів між США та Індією, тому що Вашингтон хоче позбавити РФ доходів, необхідних Москві для ведення війни проти України.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні