Категорія
Новини
Дата

Росія імпортує західні технології для ракет в обхід санкцій – NYT

Технології на мільйони доларів продовжують надходити на територію Росії в обхід санкцій, такими даними наприкінці минулого місяця обмінювалися американські та європейські офіційні особи, пише The New York Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Високопоставлені податкові й торгові чиновники зафіксували сплеск продажів чипів та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан й інші країни, згідно зі слайдами зустрічі 24 березня, отриманими виданням. 
  • Вони поділилися інформацією про потік восьми особливо чутливих категорій мікросхем та інших електронних пристроїв, які вважають критично важливими для розробки зброї, включаючи російські крилаті ракети, що вразили Україну.
  • Хоча можливості Росії з виробництва озброєнь скоротилися через західні санкції, введені понад рік тому, країна все ще отримує доступ до багатьох електронних компонентів.
  • Торгові обмеження значно ускладнюють для Росії отримання технологій, які можна використовувати на полі бою, більша частина яких розроблена фірмами у США та союзних країнах.
  • Прямий продаж чипів до Росії з США та їхніх союзників впав до нуля. Але дані про торгівлю показують, що інші країни втрутилися, щоб допомогти Росії. 
  • Після різкого падіння одразу після вторгнення в Україну імпорт чипів до Росії знову почав зростати, особливо з Китаю. 
  • Незаконну торгівлю мікросхемами важко контролювати з огляду на повсюдне поширення напівпровідників. 

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Крім того, РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

Також США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Раніше російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції й імпортувати вкрай необхідні товари, пише Reuters із посиланням на джерела. Два інформатори повʼязали підвищений інтерес Росії з планами Туреччини щодо боротьби з транзитом підсанкційних товарів. За словами джерел, у росіян дуже довгий список покупок, який включає промислове обладнання, залізничні підшипники, передову електроніку, радіообладнання, турбіни, деталі літаків, сировину та навіть матеріали для банківських карток. Деякі російські фірми прагнули встановити довгострокові партнерські відносини для обходу санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні