5 лютого 2023 року російська ракета влучила у центральний корпус Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Фото: Олег Синєгубов
Категорія
Новини
Дата

Росія завдала збитків науковій інфраструктурі України на понад $1,2 млрд – ЮНЕСКО

5 лютого 2023 року російська ракета влучила у центральний корпус Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Фото: Олег Синєгубов

Від початку повномасштабної війни зруйнувало або пошкодило 1443 будівлі наукових установ України. Загальна вартість відновлення державної наукової інфраструктури оцінюється у $1,26 млрд. Про це свідчить «Аналіз руйнувань внаслідок війни у секторі науки України та їх наслідки» від ЮНЕСКО.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільшої шкоди зазнали будівлі університетів. Їх відновлення оцінюється у $980,5 млн.
  • У регіональному розрізі найбільших збитків зазнала наукова інфраструктура Харківської області: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого ($116,5 млн) та Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова ($104,1 млн).
  • Через російське вторгнення пошкоджено понад 750 одиниць наукового та технічного обладнання, 643 з яких не підлягають відновленню. Загальна вартість відновлення наукового обладнання оцінюється у $46 млн.
  • Згідно зі звітом, на січень 2024 року 12% українських науковців і викладачів вишів були змушені емігрувати або релокуватися всередині України.

Контекст

Росія з початку повномасштабного вторгнення пошкодила кожну сьому школу в Україні, заявив заступник міністра освіти та науки Євген Кудрявець на форумі «Україна. Рік 2024». За його словами, понад 3500 закладів освіти зазнали тих чи інших руйнувань, майже 400 повністю зруйновані. З посиланням на оцінку Світового банку Кудрявець повідомив, що Україні потрібно майже $14 млрд для відновлення освітньої інфраструктури.

За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, на січень сягнула $154,9 млрд. Зокрема, збитки освітньої інфраструктури KSE оцінює у $8,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні