Категорія
Новини
Дата

Росія завдала збитків інфраструктурі України майже на $155 млрд – KSE

Сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на січень сягнула $154,9 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», сума враховує також збитки, завдані Україні через підрив Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зростання загальної суми збитків повʼязане зі збільшенням пошкоджених та зруйнованих обʼєктів інфраструктури, житлового фонду, промисловості, енергетики, сфер освіти та охорони здоровʼя. 
  • На першому місці за сумою збитків залишається житловий фонд. Станом на січень 2024 року таких понад 250 000 пошкоджених та зруйнованих житлових будинків. 
  • Прямі збитки від руйнувань цих обʼєктів оцінюються у $58,9 млрд. У порівнянні зі звітом на кінець 2023-го ця сума збільшилася на $4,8 млрд.
  • Найбільше зруйнованих житлових будівель зафіксовано у Донецькій, Київській, Луганській, Харківській, Чернігівській та Херсонській областях. 
Росія завдала збитків інфраструктурі України майже на $155 млрд – KSE /Фото 1

Інфографіка: KSE

Росія завдала збитків інфраструктурі України майже на $155 млрд – KSE /Фото 2

Інфографіка: KSE

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Завдані інфраструктурі збитки сягають $36,8 млрд, втрати промисловості та підприємств – уже на рівні $13,1 млрд. За останніми даними, зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх та великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств. 
  • Через бойові дії продовжує зростати сума прямих збитків від зруйнованої інфраструктури енергетичної галузі – до $9 млрд, агропромислового комплексу – $8,7 млрд.
  • Загалом від початку вторгнення в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 160 000 одиниць сільгосптехніки, 16 000 одиниць комунального транспорту, 3800 закладів освіти, 1800 закладів культури, 580 адмінбудівель державного та місцевого управління, 426 лікарень, 348 релігійних установ, 50 ЦНАПів, 48 соціальних центрів, 31 інтернат, 31 торговий центр та інших обʼєктів. 

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня 2023 року. На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив у інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

У першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури, прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, оцінювались у щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

Дані комплексного звіту українського уряду та ООН у жовтні свідчили про те, що підрив РФ греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на майже $14 млрд і посилив наслідки повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні