Категорія
Новини
Дата

Росія зруйнувала Авдіївський коксохім, його відновити буде неможливо – гендиректор «Метінвесту»

Авдіївський коксохімічний завод буде неможливо відновити після закінчення війни через руйнування, завдані російськими обстрілами. Про це в інтервю Forbes розповів СЕО «Метінвесту» Юрій Риженков.

Ключові факти

  • «Завод під контролем української армії. Він був неодноразово обстріляний Росією, – каже Риженков, – Вони гатили по ньому з усього, що мають. Я думаю, що відновити завод буде неможливо».
  • Проте його навряд чи потрібно буде відбудовувати в тому вигляді, в якому він був до вторгнення, додає СЕО «Метінвесту».
  • Найбільшими споживачами коксу Авдіївського коксохіму були «Азовсталь» та «ММК ім. Ілліча». «Про відновлення яких в осяжному майбутньому не йдеться, поки ми ще не повернулися в Маріуполь», – каже Риженков. Компанія планує відновити «Азовсталь». Але це буде вже зовсім інший завод, каже він.
  • Продовжуючи тему відновлення «Азовсталі», Риженков зазначив, що після закінчення війни металургія залишиться частиною Маріуполя, але вже не буде його основою. Маріуполь, за його словами, може бути курортним містом. «Туризм може бути головним сектором економіки міста. Потенціал також є у машинобудуванні, кораблебудуванні, науці», – каже він.
  • Однак це залежатиме від того, на яких умовах завершиться війна. Від цього залежить, хто буде готовий приїхати жити в місто. Від Маріуполя до кордону з РФ менше ніж 50 км.

Контекст

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалося до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть її продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і «ММК імені Ілліча» виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції. «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні