Категорія
Новини
Дата

Група «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд

Сумарні збитки гірничо-металургійної групи «Метінвест» через повномасштабне вторгнення РФ в Україну перевищують $3,5 млрд, свідчать дані презентації групи на 14-й щорічній конференції J.P. Morgan на тему глобальних ринків, що розвиваються, пише «Інтерфакс-Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Знецінення обʼєктів нерухомості та обладнання, а також нематеріальних ресурсів групи внаслідок агресії призвело до втрати $1,414 млрд прибутку, збитки від сукупного доходу – $1,154 млрд, сумарно – $2,568 млрд, йшлося у презентації.
  • Знецінення запасів і змінного обладнання внаслідок війни група оцінює у $622 млн. 
  • Збиток резервів і переоцінки за активами та зобовʼязаннями, розташованими в інших містах України, знецінення обʼєкта нерухомості й устаткування сумарно – $257 млн, плюс збитки через знецінення запасів і змінного устаткування – $43 млн.
  • Збитки через деконсолідацію дочірніх компаній, розташованих у РФ та Білорусі – $52 млн.
  • Загалом завдані війною збитки група «Метінвест» оцінює у $3,542 млрд.

Контекст

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише в $4,9 млрд. 

Головний скарб бізнес-імперії – «Метінвест» – втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

У серпні найбагатший українець заявляв, що готовий фінансувати відбудову Маріуполя після повернення контролю над містом Україною.

Група «Метінвест» розраховує отримати компенсацію за пошкоджені та окуповані активи через міжнародні суди. Підприємства компанії подали заявки до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти РФ, вимагаючи повної компенсації за шкоду, заподіяну її агресією активам і бізнесу «Метінвесту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні