Категорія
Новини
Дата

Росіяни знищили птахофабрику Бахматюка в Чорнобаївці. Агрохолдинг «Авангард» оцінив втрати в $330 млн

Агрохолдинг «Авангард» Олега Бахматюка оцінює втрати внаслідок російської агресії приблизно в 12 млрд грн ($330 млн). Окупанти повністю знищили птахофабрику «Чорнобаївська» в Херсонській області, йдеться у пресрелізі агрохолдингу. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через дії росіян фабрика, що була ключовим для Херсонщини виробництвом, розграбована і зруйнована, заявляють у компанії. Там наголошують, що через смерть 4,4 млн птахів ситуація в регіоні кваліфікується правоохоронними органами як екоцид, здійснений окупантами.
  • На початку березня птахофабрика «Чорнобаївська» залишилася без електропостачання, без можливості годувати птицю, підвозити працівників до робочих місць та вивозити готову продукцію. Від спраги й голоду загинуло близько 4,4 млн курей. 
  • У компанії заявляють, що загальні фінансові втрати агрохолдингу внаслідок російської агресії на поточний момент оцінюються приблизно в 12 млрд грн, або $330 млн. Зокрема, втрати від загибелі птиці складають близько 0,7 млрд грн, або $20 млн. Втрачений дохід від незнесеного яйця цією птицею склав близько 5,8 млрд грн, або $160 млн. Понівечене і вкрадене обладнання на суму близько 5,5 млрд грн, або $150 млн.
  • Фактичне знищення ключового для галузі виробництва призвело до нестачі курячих яєць в Україні і, як наслідок, підвищення цін, зазначили в агрохолдингу. 
  • Прокурори Херсонської обласної прокуратури наразі здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом масового знищення об’єктів тваринного світу, що може спричинити екологічну катастрофу (ст. 441 КК України – екоцид), внаслідок збройної агресії РФ проти України та масового обстрілу ворожими військами смт Чорнобаївка. 

Контекст

Наприкінці жовтня в UkrLandFarming заявили, що готують проти уряду Росії позов на $1–1,2 млрд за втрачені через війну активи. За словами засновника агрохолдингу Олега Бахматюка, від початку повномасштабної війни UkrLandFarming втратив 160 000 га землі в зоні бойових дій, птахофабрику «Чорнобаївська» та «Чорнобаївка нова». За словами Бахматюка, розбомблена також птахофабрика «Ареал-Снігурівка» на Миколаївщині, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. «Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють», – наголосив він.

Бахматюк заявив, що «Авангард» упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 млн штук яєць на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні