Категорія
Новини
Дата

Агрохолдинг Бахматюка готує позов до Росії на понад $1 млрд

Агрохолдинг UkrLandFarming готує проти уряду Росії позов на $1–1,2 млрд за втрачені через війну активи. Про це сказав його засновник, бізнесмен Олег Бахматюк в інтерв’ю ЕП.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Від початку повномасштабної війни агрохолдинг втратив 160 000 га землі, наголосив Бахматюк. Ці площі знаходяться в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей.
  • «На півдні ми втратили величезне управління на 140 000 га. Там було техніки на $80–100 млн, міндобрив та насіння ще на $90 млн. За нашими даними, усе це розграбоване, вся техніка вивезена», – розповів Бахматюк.
  • Крім того, у зоні окупації втрачені птахофабрики «Чорнобаївка» та «Чорнобаївка нова», де загинули 4,5 млн голів птиці.
  • За словами Бахматюка, розбомблена також птахофабрика «Ареал-Снігурівка» на Миколаївщині, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. «Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють», – наголосив він.
  • Бахматюк заявив, що «Авангард», який входить до структури UkrLandFarming, упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 млн штук яєць на місяць.
  • «Ми готуємо сукупний позов до уряду Росії на $1–1,2 млрд за втратами групи. Найбільші збитки – це Чорнобаївська птахофабрика, де лише прямі затрати на її побудову сягали $400 млн», – заявив Бахматюк. Також до цієї оцінки входить втрачена техніка і землі на окупованій території. 

Контекст

У вересні стало відомо, що американський інвестиційний фонд Gramercy домігся арешту активів власника агрохолдингів UkrLandFarming та «Авангард» Олега Бахматюка. Американці звинувачують бізнесмена в шахрайстві.

Gramercy 7 грудня 2021 року подав скарги до федерального суду США та суду Кіпру на Олега Бахматюка та інвестбанкіра американського походження Ніколаса Піаццу. Фонд звинувачує їх у виведенні з агрокомпанії UkrLandFarming близько $1 млрд з метою не повертати боргів.

Загальна сума боргових зобовʼязань UkrLandFarming та іншої компанії Бахматюка «Авангард» перевищує $1,65 млрд. Близько $1,25 млрд з них – борг перед міжнародними кредиторами, решта – українським Ощадбанком та «дочкою» російського Сбербанку в Україні.

Пресслужба UkrLandFarming у грудні 2021 року опублікувала позицію компанії, суть якої – обидві сторони вели конструктивний діалог останні 2,5 року, але якщо треба судитися, вона готова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні