Категорія
Новини
Дата

Російська економіка за місяць прискорила падіння у півтора раза – на більш як 4%

Російська економіка скоротилася на 4,3% у травні 2022 року у річному порівнянні після зниження на 2,8% у квітні. Про це йдеться в огляді Мінекономрозвитку Росії, пише «Інтерфакс».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Основними чинниками зниження ВВП, як і раніше, залишаються транспортно-логістичні обмеження та скорочення внутрішнього попиту», – заявили в Мінекономіки.
  • З базових галузей економіки найбільше прискорилося падіння оптової торгівлі (-15,5% рік до року у травні після -11,9% місяцем раніше). Погіршення динаміки також фіксувалося в обсягах вантажообігу транспорту: -1,8% р/р у травні після зниження на 1,5% р/р у квітні.
  • Річна динаміка у промисловому виробництві у травні збереглася практично на рівні попереднього місяця (-1,7% р/р після -1,6% р/р). При цьому зниження автомобільної промисловості прискорилося до 66% р/р у травні після -61,5% р/р у квітні.
  • «У будівництві та сільському господарстві темпи зростання сповільнилися, але зберегли позитивну динаміку», – заявили у міністерстві.
  • Реальні зарплати росіян скоротилися на 7,2% у квітні.

Контекст

Ще в січні зростання російської економіки становило 5,7%, у лютому – 4,1%, у березні – 1,3%. Зростання ВВП за підсумками січня – травня 2022 року міністерство оцінило на рівні 0,5% у річному порівнянні.

Офіційний прогноз Мінекономрозвитку РФ (від середини травня) щодо зниження ВВП Росії у 2022 році дорівнює 7,8%, але в міністерстві вже заявляли, що оцінку можуть переглянути у бік меншого зниження. Банк Росії очікує (прогноз від кінця квітня) падіння ВВП у 2022 році в інтервалі 8–10%, але також зазначав, що перегляне оцінку у бік меншого падіння.

За базовим сценарієм МВФ (станом на квітень), у 2022 році російська економіка скоротиться на 8,5%, у 2023-му – ще на 2,3%, а торговельні та фінансові санкції, а також нафтогазове ембарго, запроваджене після вторгнення в Україну, істотно вплинуть на неї.

У Світовому банку також прогнозують, що російська економіка зазнає відчутних збитків через війну в Україні. За прогнозом їхніх аналітиків, російський ВВП через санкції у 2022 році впаде на 11,2%, а інвестиції в країну скоротяться мінімум на 17%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні