Категорія
Новини
Дата

Російським олігархам можуть дозволити відкупитися від санкцій. Гроші хочуть спрямувати на відновлення України – AP

Країни «Великої сімки» (G7) можуть дозволити російським олігархам заплатити за вихід із санкцій. Кошти пропонують використати на відновлення України, пише AP із посиланням на урядовців у США та Канаді. Ні українська влада, ні самі підсанкційні бізнесмени з РФ нібито не проти такої ідеї.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ідею викупу з-під санкцій запропонувала віцепремʼєрка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд на зустрічі міністрів фінансів країн G7 у Німеччині після того, як переговорила про це з російськими бізнесменами, сказав один зі співрозмовників агентства.
  • Представники української влади були в курсі дискусій, каже співрозмовник агентства. За його словами, на користь Заходу буде те, що російські мільярдери відмежуються від Путіна, надавши при цьому фінансування для відновлення України.
  • Ідею про викуп було висунуто під час обговорення використання заморожених коштів та активів російських бізнесменів, які потрапили під санкції, для додаткової фінансової допомоги Україні. Один зі співрозмовників зазначив, що західні союзники виявили інтерес до ідеї Фріланд.
  • Чиновники ЄС говорили на зустрічі про необхідність шукати нові шляхи конфіскації активів для допомоги Україні. Пропозиція Канади усуне юридичні перешкоди для використання заблокованих активів – бізнесмени добровільно відмовляться від частки свого майна за кордоном, зазначає агентство.

Контекст

Раніше Польща закликала союзників по ЄС узгодити нові повноваження, які спростять арешт і продаж підсанкційних російських активів. Основний принцип полягає в тому, що РФ розпочала цю війну і вона має заплатити за неї, заявляв заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський.

Проте європейські чиновники попереджали про юридичні барʼєри в країнах ЄС для конфіскації активів у тих випадках, коли не йдеться про кримінальні справи. Санкції є підставою для заморожування активів, але не для конфіскації. Тому в Брюсселі розглядається можливість конфіскації активів приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій.

25 травня Єврокомісія запропонувала додати порушення санкцій ЄС до списку злочинів на території блоку й посилити правила щодо повернення та конфіскації активів. Це має полегшити конфіскацію заморожених активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні