Російський енергетичний експорт на довоєнний рівень не повернеться – МЕА /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Російський енергетичний експорт на довоєнний рівень не повернеться – МЕА

Getty Images

Російський енергетичний експорт ніколи не повернеться до рівнів 2021 року. Через війну, яку РФ розвʼязала проти України, перехід на відновлювані джерела енергії пришвидшиться, йдеться в енергетичному огляді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У МЕА зазначають, що глобальна енергетична криза, спричинена вторгненням РФ в Україну, прискорить перехід до більш стійкої та безпечної енергетичної системи. 
  • Частка викопного палива в загальносвітовому споживанні енергії, яка тривалий час зберігалася на рівні 80%, почне падати: до 75% до 2030 року та до 60% до 2050-го.
  • За оцінками агентства, російський експорт енергоносіїв до 2030 року знизиться на 50%.
  • Частка РФ на світовому газовому ринку впаде з 30% у 2021 році до 15% у 2030-му за базовим сценарієм та до 10% в оптимістичному. 
  • Дохід від газового експорту впаде з $75 млрд до менше ніж $30 млрд за оптимістичним сценарієм.
  • Російський нафтовий експорт до 2030 року впаде на 25%, до 2050-го – на 40%.
  • Експорт з РФ буде заміщено близькосхідними постачальниками. Частина експорту відійде Північній Америці, яка до середини 2020-х обійде РФ за часткою світового ринку.

Контекст  

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів – із 5 лютого 2023-го. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту й нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністерка фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про обмеження ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Країни ЄС скоротили залежність від російського газу. Це відбувається швидше, ніж планувалося, заявляла раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі.

За її словами, на початку весни країни ЄС «дуже сильно залежали від російського газу». «Тоді ми вважали, що знадобиться кілька років для того, щоб замістити газ із Росії. Але факт такий: нам знадобилося лише вісім місяців для того, щоб замістити дві третини (від загального постачання з РФ)», – сказала фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні