Категорія
Новини
Дата

ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії – голова Єврокомісії

1 хв читання

З лютого 2022 року країни Європейського Союзу значно скоротили залежність від російського газу. Це відбувається швидше, ніж планувалося, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі.

Ключові факти

  • За її словами, на початку весни країни ЄС «дуже сильно залежали від російського газу». «Тоді ми вважали, що знадобиться кілька років для того, щоб замістити газ із Росії. Але факт такий: нам знадобилося лише вісім місяців для того, щоб замістити дві треті (від загального постачання з РФ)», – сказала фон дер Ляєн.
  • Вона зазначила, що ЄС здійснив масштабний перехід до інших постачальників газу, але «це далося великою ціною». 
  • «І для того щоб зберегти конкурентоспроможність, ми маємо вкладати кошти в розвиток власних джерел енергії, особливо відновлюваної», – наголосила фон дер Ляєн.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Унаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Напередодні Reuters повідомив, що Єврокомісія запропонує ще один набір надзвичайних заходів для боротьби з високими цінами на енергоносії, але проєкти пропозицій не включатимуть негайного обмеження цін на газ, оскільки країни ЄС, як і раніше, розходяться в думках щодо цієї ідеї.

18 жовтня Єврокомісія представила низку заходів, спрямованих на боротьбу з енергетичною кризою. Зокрема, країнам ЄС запропоновано ділитися одна з одною газом при виникненні надзвичайної ситуації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні