Категорія
Новини
Дата

ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії – голова Єврокомісії

З лютого 2022 року країни Європейського Союзу значно скоротили залежність від російського газу. Це відбувається швидше, ніж планувалося, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За її словами, на початку весни країни ЄС «дуже сильно залежали від російського газу». «Тоді ми вважали, що знадобиться кілька років для того, щоб замістити газ із Росії. Але факт такий: нам знадобилося лише вісім місяців для того, щоб замістити дві треті (від загального постачання з РФ)», – сказала фон дер Ляєн.
  • Вона зазначила, що ЄС здійснив масштабний перехід до інших постачальників газу, але «це далося великою ціною». 
  • «І для того щоб зберегти конкурентоспроможність, ми маємо вкладати кошти в розвиток власних джерел енергії, особливо відновлюваної», – наголосила фон дер Ляєн.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Унаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Напередодні Reuters повідомив, що Єврокомісія запропонує ще один набір надзвичайних заходів для боротьби з високими цінами на енергоносії, але проєкти пропозицій не включатимуть негайного обмеження цін на газ, оскільки країни ЄС, як і раніше, розходяться в думках щодо цієї ідеї.

18 жовтня Єврокомісія представила низку заходів, спрямованих на боротьбу з енергетичною кризою. Зокрема, країнам ЄС запропоновано ділитися одна з одною газом при виникненні надзвичайної ситуації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні