Категорія
Новини
Дата

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах

2 хв читання

Офіс генерального прокурора провів масштабну спецоперацію і заявив про викриття схем з розкрадання бюджетних коштів, виділених для забезпечення потреб ЗСУ, повідомляє пресслужба. Загальна сума збитків державі оцінюється у понад 138 млн грн.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Під час спецоперації спільно з ДБР, СБУ, НПУ, УСР, БЕБ відбулося 70 обшуків. За результатами слідчих дій затримали та повідомили про підозру 30 особам, з них 15 – у складі організованих злочинних груп.
  • За версією слідства, причетними до розкрадань коштів виявилися службовці квартирно-експлуатаційних підрозділів спільно з представниками комерційних структур майже в усіх регіонах України. 
  • Також Офіс генпрокурора заявив про викриття окремих службових осіб на недбалому ставленні до військової служби та незаконному збагаченні.
  • Серед підозрюваних – три начальники квартирно-експлуатаційних управлінь у м. Харкові, на Миколаївщині та Дніпропетровщині, сім начальників квартирно-експлуатаційних відділів у містах Кропивницькому, Чернігові, Львові, на Прикарпатті, Житомирщині, Волині та Луганщині, а також представники комерційних структур.
Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 1

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 2

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 3

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 4

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 5

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 6

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 7

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 8

Фото: Офіс генпрокурора

Розкрадання 138 млн грн на потреби армії. Офіс генпрокурора повідомив про підозри 30 службовцям у регіонах /Фото 9

Фото: Офіс генпрокурора

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Посадовцям інкримінують розтрату та привласнення коштів під час закупівель за завищеними цінами паливної деревини для потреб оборони, електроенергії, природного газу, меблів для армії, проведення будівельних робіт на об’єктах військової інфраструктури, а також зловживання службовим становищем, недбале ставлення до військової служби, створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній.
  • Одному з підозрюваних – начальнику регіонального КЕВ – інкриміновано незаконне набуття активів на суму 11,7 млн грн у вигляді комерційного майна, земельних ділянок, інших засобів і речей через оформлення їх на довірену особу.
  • Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Контекст

Внутрішній аудит Міністерства оборони та оновлена Генеральна інспекція виявили порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше, повідомляв міністр оборони Рустем Умєров.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

У березні Рахункова палата виявила порушень і недоліків під час управління публічними фінансами на майже 60,8 млрд грн за минулий рік. Найбільше порушень було виявлено за напрямом безпеки та обороноздатності держави − 16,5 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд