Категорія
Новини
Дата

Внутрішній аудит Міноборони виявив порушень на понад 10 млрд грн – Умєров

Внутрішній аудит Міністерства оборони та оновлена Генеральна інспекція вже виявили за останні чотири місяці порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше, повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра, наразі один з пріоритетів команди Міноборони – вичищення системи від недоброчесних учасників всередині установи і зовні. Умєров додав, що відомство працює над цим в тісній співпраці з правоохоронними органами та спеціальними службами.
  • Він нагадав, як в грудні СБУ у взаємодії з Міноборони ліквідувала корупційну схему на придбанні боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд грн.
  • «Це те, про що можемо говорити публічно. Попереду будуть ще новини», – написав міністр.
  • Очільник Міноборони зазначив, що відомство працюємо над впровадженням нової архітектури закупівель за стандартами НАТО. Закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції: «‎Державний оператор тилу», який буде закуповувати тилове майно, зокрема їжу, одяг, пальне, та «‎Агенція оборонних закупівель», яка спеціалізується на закупівлі зброї, її мають перезавантажити.
  • «За чотири місяці вдалося зекономити за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн. Це орієнтовно 20% від запланованої суми на закупівлі», – повідомив Умєров.

Контекст

На початку 2022 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». 

У лютому 2022-го СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалась у 119,5 млн грн.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, пише у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

6 вересня Рустем Умєров став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го. На думку більшості співрозмовників, причина, через яку Зеленський замінів Резнікова, – періодичні публічні скандали навколо Міноборони.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні