Категорія
Новини
Дата

Розробка нової реальності та R&D в Україні. Техногігант Qualcomm розповів, чому купив український стартап Augmented Pixels

2 хв читання

Американський виробник мікрочіпів Qualcomm купив український стартап Augmented Pixels, щоб відкрити центр розробки в Україні і розвивати новий напрям – технологію розширеної реальності, – розповів Forbes Річард Тінклер, старший директор з маркетингу в Qualcomm

Ключова цитата

Про угоду між Qualcomm та стартапом Augmented Pixels, що спеціалізується на доповненій реальності, Forbes дізнався 14 січня. Qualcomm не планує розголошувати деталі угоди найближчим часом, але розповів Forbes, навіщо купив український стартап.

«Qualcomm Technologies придбала Augmented Pixels, щоб розширити мережу R&D в Європі і розвивати свою технологію розширеної реальності – XR, – каже Річард Тінклер, старший директор з маркетингу в Qualcomm. – У найближчі місяці ми розповімо більше про втілення цієї технології у Європі».

Про що йде мова

Extended Reality (XR) – це новий напрям, над яким працює Qualcomm, виробник мікрочіпів для компанії Apple і розробник інтернету нового покоління 5G. XR поєднує у собі технології змішаної, віртуальної та доповненої реальності, на якій спеціалізується Гончарук.

У планах Qualcomm – створити елегантні окуляри, через які користувачі бачитимуть не лише реальний, а й цифровий світ. Окуляри працюватимуть з 4G чи 5G та матимуть датчики, які зможуть аналізувати навколишній світ та людей. Такими окулярами Qualcomm хоче замінити усі екрани, якими користується людина – смартфон, планшет, ноутбук.

Хто просуває XR-технології у Qualcomm

Qualcomm вважає, що у технології XR є безліч можливостей, проте поки що вона знаходиться у зародковому стані – усі цифрові обʼєкти виглядають нереалістично та погано взаємодіють із користувачем. Компанія намагається змінити це, зібравши під своєю парасолькою розробників технології компʼютерного зору, штучного інтелекту, доповненої та віртуальної реальності.

В майбутньому Qualcomm очікує, що її XR-окуляри будуть легкими, гнучкими, міцними і коштуватимуть близько $100, – йдеться у презентації компанії.

Розробка технолої розширеної реальності – це можливість для Qualcomm урізноманітнити своє портфоліо. Таку стратегію обрав новий СЕО компанії – Кріштіану Амон, 50, який обіймає цю посаду з липня 2021 року.

Qualcomm розробляє девайси для VR та AR вже багато років – вона створила одну з перших платформа для доповненої реальності Vuforia у 2012 році, додала можливість використовувати віртуальну реальність на мобільних телефонах та створила мікрочіпи для VR-шолому Oculus Quest 2. Натсупний крок – XR, розробка якого можлива лише зі швидкісним інтернетом нового покоління.

Амон поспішає реалізувати плани компанії: «У мене не вистачає мікрочіпів і не вистачає часу, – сказав він в інтервʼю Wall Street Journal. – Нам потрібно диверсифікувати та зміцнити позицію Qualcomm, і на це у нас не так багато часу».

Деталі угоди між Augmented Pixels і Qualcomm:

  • Суму угоди сторони не розкривають. У 2021 році Forbes оцінював Augmented Pixelsу $20-40 млн. Компанія залучила $7 млн ​​інвестицій.
  • Qualcomm був одним з найбільших клієнтів Augmented Pixels. Станом на 14 грудня його ринкова капіталізація становить $211,7 млрд. Виторг за 2021 рік – $33,6 млрд.
  • Стартап у 2013 році заснував одеський програміст Віталій Гончарук. У його профілі в соціальній мережі Linkdein зазначено, що тепер він обіймає позицію директора з інжинірингу Qualcomm.
  • За даними джерела Forbes, Qualcomm планує найближчим часом відкрити R&D-центр в Україні. Наприкінці грудня у Києві було зареєстровано юрособу ТОВ «КВАЛКОММ УКРАЇНА». Forbes опитав представників топових рекрутингових компаній України щодо найму співробітників у новий R&D, але ніхто з опитаних поки не знає про плани компанії в Україні.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні