Категорія
Новини
Дата

«Руйнівні наслідки». Українські кіберволонтери атакували центр космічної гідрометеорології Росії

Кіберволонтери з групи «BO Team» знищили базу даних російського далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планєта». Кібератака призвела до руйнівних наслідків, повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Вказане російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім – міноборони, генштаб та МНС РФ.
  • За даними ГУР, проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації – близько 2 петабайт (200 млн гігабайт) даних. 
  • Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше $10 млн. 
  • Серед знищеного ― метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони і МНС, «Роскосмос» та низка інших відомств держави-агресора, а також – напрацьовані роками унікальні дослідження, заявило ГУР.
  • Робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, – паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі.
  • ГУР зазначило, що один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує $350 000. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо, йдеться у повідомленні.
  • Також ГУР повідомило, що повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові «Большевик», яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора.
  • «Загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на «оборонку» і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів», – йдеться у повідомленні.
«Руйнівні наслідки». Українські кіберволонтери атакували центр космічної гідрометеорології Росії /Фото 1
«Руйнівні наслідки». Українські кіберволонтери атакували центр космічної гідрометеорології Росії /Фото 2
«Руйнівні наслідки». Українські кіберволонтери атакували центр космічної гідрометеорології Росії /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У грудні українські кібервійська завдали удару по податковій системі Росії. За даними ГУР, під час спецоперації воєнним розвідникам вдалося проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів Федеральної податкової служби РФ, а далі – більш ніж у 2300 її регіональних серверів по всій Росії, а також на території тимчасово окупованого Криму. 

Внаслідок кібератаки всі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення, яке повністю знищило конфігураційні файли, базу даних та її резервні копії.

18 січня хакери угрупування Blackjack, які, ймовірно, мають відношення до СБУ, «зламали» російське держпідприємство, яке будує військові об’єкти по всій території Росії.

Українські кібервоїни викачали понад 1,2 ТБ даних Головного військово-будівельного управління зі спеціальних об’єктів, а це понад 500 паспортiв військових об’єктів міноборони РФ. Ідеться про арсенали озброєння, майданчики зенітно-ракетних комплексів, штаби, казарми, в т.ч. розташовані на захоплених ворогом територіях України, та іншу технічно-проєктну документацію.

23 січня повідомлялося, що невідомі кіберволонтери зламали великого московського інтернет-провайдера «Акадо-телеком». Він забезпечував інтернетом державні структури РФ, зокрема адміністрацію Путіна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні