Рон ДеСантіс, Дональд Трамп, США /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Падіння ДеСантіса. Губернатор Флориди вибув із праймеріз. Як його голоси розподілилися між Трампом і Нікі Гейлі

Губернатор Флориди Губернатор Флориди Рон ДеСантіс, який ще рік тому вважався головним конкурентом Дональда Трампа в Республіканській партії, вийшов із передвиборчих перегонів у США. Фото Getty Images

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс, який ще рік тому вважався головним конкурентом Дональда Трампа в Республіканській партії, вийшов із передвиборчих перегонів у США. Єдиною конкуренткою експрезидента серед республіканців лишається Нікі Гейлі, яка послідовно виступає за військову допомогу Україні. Вона програла Трампу на праймеріз у Нью-Гемпширі, які відбулися після вибуття ДеСантіса. Але показала високий результат у 43%. Чому ДеСантіс за рік втратив високий рейтинг та як його вихід із перегонів вплинув на битву Трампа та Гейлі?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ще рік тому Рон ДеСантіс вважався реальним конкурентом Дональда Трампа. У листопаді 2022-го він тріумфально був переобраний у Флориді з відривом від опонента-демократа у 20% та навіть переміг в окрузі Майамі-Дейд, де республіканці не могли тріумфувати близько 40 років. 

Натомість кандидати, яких підтримував Трамп, провалилися на проміжних виборах до Конгресу. Все це, здавалося, похитнуло позиції експрезидента США у Республіканській партії, писав The Washington Post

Трамп намагався не допустити ДеСантіса до праймеріз. «Я знаю про нього [ДеСантіса] більше за будь-якого. Крім, можливо, дружини», – погрожував він рік тому.

Наприкінці січня 2023-го рейтинг ДеСантіса серед республіканських виборців сягав близько 35%, Трампа – 42%, за зведеними даними опитувань на Five Thirty Eight. Виявилось, що це – пік для губернатора Флориди.

Протягом року довіра до ДеСантіса неухильно знижувалася. На першому кокусі в Айові 15 січня 2024-го він посів друге місце з 21% (51% у Трампа), попри те що вклав у штат багато сил, відвідавши всі 99 округів. А на праймеріз у Нью-Гемпширі, які відбулися вже без нього 23 січня, опитування давали йому лише 6–7%.

Після Айови ДеСантіс визнав шанси на перемогу примарними та знявся з перегонів.

Рейтинг потенційних кандидатів у президенти США від Республіканської партії. Синій колір – Дональд Трамп, фіолетовий – Рон ДеСантіс, зелений – Ніккі Гейлі. /Five Thirty Eight

Динаміка рейтингу потенційних кандидатів у президенти США від Республіканської партії. Синій колір – Дональд Трамп, фіолетовий – Рон ДеСантіс, зелений – Ніккі Гейлі. Фото Five Thirty Eight

Чому ДеСантіс так стрімко впав і підтримав Трампа

Західні медіа називають різні версії помилок, які зруйнували кампанію ДеСантіса.

  • Оголосив про неї занадто пізно – лише в травні, і невдало (на стрімі в поганій якості з Ілоном Маском).
  • Заходив на електоральне поле Трампа, яке хотіло «оригінального Трампа», а не «Трампа 2.0». 
  • Концентрувався на культурних війнах, а не програмі (критикував Disney, казав про «певну вигоду рабства» для темношкірих).
  • Не мав яскравої харизми та втрачав донорів кампанії.

Трамп теж виконував свої погрози. Його команда розганяла в соцмережах мем про ковбойські чоботи, які нібито збільшують зріст ДеСантіса. А сам Трамп регулярно цькував опонента образливими прізвиськами, головним з яких було Ron DeSanctimonious.

Схожим чином Трамп діє зараз і проти Нікі Гейлі. Він любить порівнювати її з Гілларі Клінтон, яка була його конкуренткою від демократів на виборах 2016-го.

Такий булінг добре працює для аудиторії Трампа, пояснює Forbes голова Інституту Американістики Владислав Фарапонов. «Опоненти не реагують, але прізвиська добре запам’ятовуються», – каже він.

ДеСантіс публічно підтримав Трампа, попри всі насмішки. Насамперед – через вплив експрезидента на політичне майбутнє ДеСантіса, каже Фарапонов. «Він розуміє, якщо Трамп переможе на цих президентських виборах, цілком ймовірно, що в 2028-му той самий електорат підтримає саме ДеСантіса», – пояснює аналітик.

Голоси низинного електорату, який досі підтримує Трампа, потрібні ДеСантісу навіть на рівні штату, додає Олександр Краєв, голова програми «Північна Америка» в аналітичному центрі «Українська призма».

Хто отримав голоси ДеСантіса в Нью-Гемпширі

У найсвіжішому опитуванні CNN/New Hampshire University напередодні праймеріз у Нью-Гемпширі ДеСантіс мав 6%, Гейлі – 39%, Трамп – 50%. Праймеріз завершились так:

  • Трамп – 54,6% (+4,6% у порівнянні з опитуванням);
  • Гейлі – 43,2% (+4,2%).

Це дозволяє припустити, що Трамп отримав приблизно 55% відсотків голосів ДеСантіса у цьому штаті. А Гейлі – 40%. Приблизний розподіл – 50–60% Трампу і 30–40% Гейлі – можна екстраполювати і на федеральний рівень, вважає Краєв.

Результат перетоку голосів у Нью-Гемпширі може повторюватись у штатах, де до республіканських праймеріз допускають незалежних виборців, яким імпонує поміркована Гейлі, каже Forbes Володимир Дубовик, викладач Одеського університету та Університету Тафтса у Бостоні. «В південних штатах більше голосів ДеСантіса буде набирати Трамп», – вважає він.

У Нью-Гемпширі в цілому на користь Гейлі грали три фактори.

  • Тут проживає менше, ніж в Айові, релігійних євангелістів, які віддавали перевагу її конкурентам. 
  • У штаті – вищий відсоток людей з освітою у коледжі, які частіше голосують за помірковану Гейлі. 
  • До участі допускаються не тільки зареєстровані республіканські виборці, але й незалежні.

Чи є шанси у Гейлі

Головною інтригою первинних виборів, якщо нічого не зміниться, буде те, як швидко Трамп забезпечить собі номінацію. Зараз Гейлі має лише 12–13% у середньому по США серед республіканських виборців, за даними Five Thirty Eight. А у Трампа – 67%. «Не думаю, що зараз вона становить реальну загрозу для Трампа», – каже Дубовик.

Але остаточно списувати Гейлі не варто мінімум до «супервівторка» 5 березня, коли відбудуться праймеріз та кокуси одразу в 17 штатах, вважає Олександр Краєв. Вона ще може поборотися за голоси поміркованих республіканців або незалежних виборців. Зокрема, 24 лютого на праймеріз у Південній Кароліні, де вона була губернатором.

Сподіваннями Гейлі також теоретично можуть стати судові справи проти Трампа. Але поки вони лише допомагали експрезиденту заявляти про політичні переслідування та консолідувати своїх прихильників. На судовому треку для Гейлі теоретично є дві можливості.

Дискваліфікація Трампа за 14-ю поправкою до Конституції США. Вона забороняє бути обраними людям, що складали присягу, а потім брали участь у бунті.

Справи про 14-ту поправку розглядаються в понад десяти штатах через роль Трампа в підбурюванні до штурму Капітолія 6 січня 2021-го. Застосували поправку проти Трампа суди в Мені та Колорадо. Але адвокати експрезидента подали апеляцію до Верховного суду, який має розпочати слухання 8 лютого.

Ніккі Гейлі на дебатах із Роном ДеСантісом перед праймеріз у рамках виборів президента США 2024 /Getty Images

Ніккі Гейлі на дебатах із Роном ДеСантісом 10 січня 2024-го Фото Getty Images

Дискваліфікація Трампа є дуже малоймовірною, казала в інтерв’ю Forbes Елізабет Гоффман, директорка зі зв’язків із Конгресом та урядом США в американському аналітичному центрі CSIS. «Суди не хочуть, щоб їх вважали головним гравцем на виборах. Вони прийматимуть рішення, які дозволять Трампу залишитись у бюлетенях», – вважає вона.

Якщо Трампа визнають винним за однією з чисельних кримінальних справ. Юридично це не заборонятиме йому брати участь у виборах. Але тоді за нього не голосуватимуть близько половини республіканських виборців, за даними опитування Reuters/Ipsos у серпні 2023-го.   

Малоймовірно, що Трамп отримає бодай один вирок до «супервівторка», на якому Трамп може практично гарантувати собі номінацію.

А на загальних виборах президента 5 листопада, де Трамп змагатиметься з кандидатом-демократом, фактор вироку вже не гратиме такої ролі, каже Фарапонов. «На загальних виборах люди фактично підтримують більше партію, а не кандидата», – пояснює він.

Чи продовжуватиме боротися Гейлі

Багато залежатиме від результатів у Південній Кароліні, де вона була губернатором, каже Дубовик. Якщо показники будуть провальними, вона може і достроково зняти кандидатуру. Для цього на неї також тиснутимуть Трамп та його оточення.

Але в цілому інтерес Гейлі – нав’язати боротьбу якнайдовше, підсумовує Дубовик. З огляду на можливу участь у виборах у 2028-му, їй треба бути на видноті. «Щоб люди памʼятали, що вона трималась доволі довго», – пояснює Дубовик.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні