Категорія
Новини
Дата

Санкційний завод «ПентоПак» російсько-грецького бізнесмена Саввіді продали на аукціоні за 103 млн грн

1 хв читання

Фонд державного майна України продав завод із виробництва упаковки для мʼясопереробної галузі «ПентоПак». Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль на своїй Facebook-сторінці. Київське ТОВ «Лонікос» запропонувало за «ПентоПак» 103 млн грн і було єдиним на аукціоні.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 9 червня 2024 року на аукціоні з продажу 100% державного пакета акцій заводу «ПентоПак» перемогло ТОВ «Лонікос». Ця компанія була єдиною на аукціоні і запропонувала ціну 103,1 млн грн – це на 1,2% більше за початкову ціну реалізації. 
  • ТОВ «Лонікос» сплатило гарантійний внесок у 20,3 млн грн, а протягом 20 днів має оплатити повну вартість лоту.

Контекст

Бенефіціарною власницею ТОВ «Лонікос», зареєстрованого в Києві, є мешканка Дніпра Лариса Ашкіназі, згідно з даними YouControl. За даними YouControl, збиток ТОВ «Лонікос» у 2023 році збільшився на 959% до 173 700 грн, а вартість її активів складає 12 млн грн.

У 2015 році Іван Саввіді публічно підтримав окупацію Криму. Крім того, федерація «Греки Росії», яку фінансує Саввіді, передавала автомобілі підвищеної прохідності та генератори терористичним структурам на Донбасі.

Саввіді – власник грецького морського порту «Салоніки» та футбольного клубу «ПАОК». В Україні йому належали компанії «ПентоПак» та «Атлантіс-Пак Україна».

У лютому 2024 року Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінʼюсту про стягнення в дохід держави активів Івана Саввіді та його дружини Кіріякі, зокрема, і 100% корпоративних акцій ПрАТ «ПентоПак». Ці активи передані в управління АРМА.

За результатами 2023 року, виручка «ПентоПак» перевищила 181,6 млн грн порівняно з 174,5 млн грн у 2022-му. Активи компанії на кінець 2023 року – 203,7 млн грн. «ПентоПак» отримала збиток у 3,9 млн грн, свідчать дані YouControl.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні