Категорія
Новини
Дата

ВАКС дозволив конфіскувати активи експрезидента «Мотор Січі» Богуслаєва (доповнено)

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд у четвер, 18 квітня, задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів експрезидента АТ «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва, повідомила директорка департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих. Рішення також стосується гендиректора російської компанії «Борисфен» Петра Кононенка.

Ключові факти

  • Богатих заявила, що згідно з рішенням суду в дохід держави стягнуто корпоративні права (Мотор банк, «Мотор Гарант» (страхова), Вінницький авіаційний завод та інші підприємства), нерухомість, земельні ділянки, грошові кошти, зброю та інші активи.
  • Вона додала, що «по окремих активах третіх осіб» суд відмовив. Тож, міністерство має намір подавати апеляцію.
  • Детальнішу інформацію Мінʼюст планує оприлюднити пізніше, після отримання короткого тексту рішення суду, написала Богатих.
  • ВАКС повідомив, що колегія суддів частково задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції стосовно активів експрезидента АТ «Мотор Січ» та російського підприємця.
  • Згідно з повідомленням, суд стягнув у дохід держави активи підсанкційних осіб: нерухоме майно, кошти, розміщені на банківських рахунках, частки у статутному капіталі низки господарських товариств, цінні папери, майнові права на торговельні марки і промислові зразки та вогнепальну зброю.
  • Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана упродовж п’яти днів з дня проголошення рішення суду.
  • Доповнено. За рішенням суду в дохід держави стягнуто майже 600 млн грн, 11 об’єктів нерухомого майна, пʼять з яких – земельні ділянки, а також частки у статутному капіталі 11 підприємств з капіталом 367,3 млн грн та інші активи, повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Контекст

Богуслаєва затримано контррозвідкою СБУ у жовтні минулого року. За даними слідства, керівництво заводу «Мотор Січ» у Запоріжжі налагодило транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до РФ.

На все майно президента АТ «Мотор Січ» Богуслаєва, який підозрюється в роботі на агресора, накладено арешт. У ході розслідування співробітники СБУ встановили, що керівник «Мотор Січі» є акціонером банку, якому належить 100% корпоративних прав ще однієї фінустанови – ПАТ «Мотор-Банк».

28 березня СБУ оголосило нову підозру президенту корпорації «Мотор Січ» Вʼячеславу Богуслаєву – в блокуванні постачання бойового гелікоптера для ГУР Міноборони у квітні 2022 року.

22 січня Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції у вигляді стягнення активів до Богуслаєва і гендиректора російської компанії «Борисфен» Петра Кононенка. У своєму позові Мін’юст просив стягнути у зазначених осіб – колишніх бізнес-партнерів – понад 30 одиниць нерухомого майна (житлових/нежитлових приміщень, земельних ділянок). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні