Категорія
Новини
Дата

ФДМУ виставив на продаж завод «ПентоПак» російсько-грецького бізнесмена Івана Саввіді

Фонд державного майна України виставив на продаж підприємство «ПентоПак» (м. Бориспіль), яке було конфісковане у родини російсько-грецького бізнесмена Івана Саввіді. Це – перший випадок продажу санкційного заводу, повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

ФДМУ виставив на продаж завод «ПентоПак» російсько-грецького бізнесмена Івана Саввіді

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Стартова ціна «ПентоПак», який виробляє упаковки для мʼясопереробної галузі, – 203,7 млн ​​грн. Лот 6 травня буде опублікований в системі «Прозорро.Продажі». Онлайн-аукціон запланований на 31 травня.
  • Коваль назвав це підприємство «прибутковим бізнесом з потужним експортним потенціалом». 
  • Завод співпрацює з відомими українськими брендами (»Рудь», «Глобино», «М’ясна гільдія») та експортує продукцію до понад 30 країн світу. 
  • Підприємство зберегло 193 робочих місця і не має заборгованостей по заробітній платі та перед бюджетом, зазначив голова ФДМУ.
  • Компанія планує модернізацію виробництва та вихід на нові ринки пакувальних матеріалів для молочної промисловості, переробки риби та упаковки кормів для тварин, додав Коваль.
  • Кошти від продажу «ПентоПак» планують спрямувати на відбудову України. 

Контекст

У 2015 році Іван Саввіді публічно підтримав окупацію Криму. Крім того, федерація «Греки Росії», яку фінансує Саввіді, передавала автомобілі підвищеної прохідності та генератори терористичним структурам на Донбасі.

Саввіді – власник грецького морського порту «Салоніки» та футбольного клубу «ПАОК». В Україні йому належали компанії «ПентоПак» та «Атлантіс-Пак Україна».

У лютому цього року Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінʼюсту про стягнення в дохід держави активів Івана Саввіді та його дружини Кіріякі, зокрема, і 100% корпоративних акцій ПрАТ «ПентоПак». Ці активи передані в управління АРМА.

За результатами 2023 року виручка «ПентоПак» перевищила 181,6 млн грн в порівнянні з 174,5 млн грн у 2022-му. Активи компанії на кінець 2023 року – 203,7 млн грн. «ПентоПак» отримала 37,2 млн грн чистого прибутку минулого року (47,5 млн грн – за 2022-й), свідчать дані YouControl.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні