Категорія
Новини
Дата

Міністр енергетики Саудівської Аравії погрожує обвалити ціни на нафту до $50 – WSJ

1 хв читання

Міністр нафти СА, принц Абдельазіз бін Салман /Getty Images

Міністр нафти СА, принц Абдельазіз бін Салман Фото Getty Images

Саудівська Аравія обвалить ціни на нафту до $50 за барель, якщо країни-члени ОПЕК+ і надалі порушуватимуть ліміти видобутку. Про це заявив міністр нафти СА, принц Абдельазіз бін Салман, пише 2 жовтня WSJ із посиланням на свої джерела. Падіння ціни до такого рівня може спричинити серйозні наслідки для нафтовидобувних країн, зокрема РФ.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Під час телефонної конференції минулого тижня аравійський міністр енергетики виступив із попередженням, особливо наголосивши на ролі двох держав у порушенні обумовлених домовленостей. 
  • За словами співрозмовників видання, ідеться про Ірак, який у серпні перевищив квоти на 400 000 барелів на добу, та Казахстан, який готує плани нарощування виробництва на родовищі Тенгіз із видобутком у 720 000 барелів на добу. 
  • «Немає сенсу збільшувати обсяги виробництва, якщо для них немає місця на ринку. Деяким слід мовчати і дотримуватися своїх зобовʼязань перед ОПЕК+», – сказав один із делегатів.
  • Картель планує обговорити питання про послаблення обмежень на видобуток у грудні.

Контекст

Саудівська Аравія як один із найбільших експортерів нафти має достатньо потужні ресурси, щоб впливати на ціни. Падіння цін до $50 може призвести до серйозних наслідків для нафтовидобувних країн із вищими витратами виробництва, таких як РФ. 

26 вересня стало відомо, що Саудівська Аравія готова відмовитися від свого неофіційного цінового орієнтиру в $100 за барель нафти, оскільки готується збільшити видобуток, щоб не втрачати частку ринку. 

Це може негативно вплинути на доходи бюджету Росії, чия нафта і так продається зі знижкою. На поточний рік у бюджет РФ закладена ціна Urals на рівні $70 за барель. 

Але коли ціна Brent у першій половині місяця падала нижче $70, Urals торгувалася по $57–60 за барель

Проєкт бюджету РФ на 2025 рік передбачає збільшення витрат на війну до рекордних 13,2 трлн рублів, що на 22% більше, ніж цьогоріч.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд