Категорія
Новини
Дата

Доходи РФ від нафти впали до найнижчого рівня за вісім місяців

1 хв читання

Минулого тижня обсяг поставок нафти з Росії скоротився до найнижчого рівня з липня, внаслідок чого валовий дохід країни-агресорки від критично важливої торгівлі впав до найнижчого рівня приблизно за вісім місяців, пише Bloomberg 24 вересня.

Росія використовує значну частину своїх нафтогазових доходів для фінансування війни в Україні.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Середній чотиритижневий обсяг відвантажень сирої нафти на тижні, що завершився 22 вересня, впав до 3,1 млн барелів на день, що на 115 000 барелів на день менше, ніж у попередній період. Тижневі потоки, які є більш волатильними, впали приблизно на 390 000.
  • Чотириденна перерва в активності на експортному терміналі Козьміно на тихоокеанському узбережжі Росії дає змогу припустити, що різке падіння східних потоків країни спричинене ремонтними роботами в порту або на трубопроводі.
  • Валовий дохід скоротився до найнижчого рівня з кінця січня як за тиждень, так і за чотири тижні, оскільки зниження обсягів переважило перше за три тижні зростання цін на головну нафту РФ – Urals.
  • Поставки сирої нафти поки що приблизно на 60 000 барелів на день нижчі за середній показник на весь 2023 рік.
  • Минулого тижня нафта марки Urals, що поставляється з російських портів на Балтиці, торгувалася в середньому по $62,5, свідчать дані Argus Media.

Контекст

У першому півріччі 2024-го надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні до 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило міністерство фінансів РФ. Це обумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля. У першій половині року середня ціна на флагманську російську нафту сорту Urals становила $69,1 за барель, що вище за встановлену Заходом цінову межу в $60, порівняно з $52,5 за аналогічний період 2023 року.

США планують прискорити процес посилення санкцій щодо Росії, повідомив минулого тижня заступник помічника президента США з національної безпеки Даліп Сінгх. За його словами, найважливішим компонентом зниження фінансових доходів Росії є контроль над її поставками нафти. «Наближається момент, коли можна буде говорити про набагато жорсткіший режим, стосовно тіньового флоту, і обсягів нафти, які Росії дозволено поставляти на ринок», наголосив Сінгх.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд