Категорія
Новини
Дата

На кордоні затримали частину колекції «Платар» Сергія Тарути. Музей заявив, що вивозив колекцію на виставку до Праги

1 хв читання

СБУ та Держмитслужба на кордоні у Львівській області наприкінці травня затримали китайську частину колекції «Платар», яка належить бізнесмену й політику Сергію Таруті. Про це повідомив «Бабель» із посиланням на джерела в музейних колах і СБУ, а журналістка Цензор.НЕТ опублікувала лист СБУ, який підтверджує цей факт. В компанії, яка обслуговує колекцію старожитностей, заявили, що мали всі документи на транспортування колекції за кордон.

Контекст

  • За інформацією «Бабеля», частину «Платару» намагалися вивезти без належних документів. Митникам пред’явили папери, згідно з якими історичні артефакти колекції не є культурними цінностями. 
  • З’ясувати, чи так це насправді тепер мають в Інституті судових експертиз Міністерства юстиції. Зараз колекція перебуває в Києві, зазначає видання.
  • Коментар Сергія Тарути отримати не вдалося. За словами його прессекретаря, бізнесмен наразі перебуває у закордонному відряджені.
  • Журналіст Цензор.НЕТ Тетяна Ніколаєнко опублікувала копію листа, в якому СБУ підтвердила факт відкриття провадження за цією подією.
На кордоні затримали частину колекції «Платар» Сергія Тарути. Музей заявив, що вивозив колекцію на виставку до Праги /Фото 1
  • Доповнено. Музей історичного культурного надбання «Платар» – юридична особа, яка обслуговує колекцію старожитностей, зібраної українськими меценатами Сергієм Платоновим та Сергієм Тарутою, надіслала Forbes офіційний коментар щодо цього інциденту. У ньому зазначено, що експонати транспортували на виставку в галереї Gema в м. Прага.
  • Для цього були оформлені всі необхідні документи, які визначені Законом «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», йдеться у коментарі.
  • Також зазначається, що була проведена державна експертиза всіх предметів, яка визначила, що вони в розумінні згаданого закону не потребують отримання окремого свідоцтва на право вивезення від Мінкультури.

Контекст

Колекція культурних пам’яток «Платар» приватна. Її заснували підприємець Сергій Платонов (помер у 2005 році) та підприємець і політик Сергій Тарута. Як зазначено на сайті приватного Музею історичного культурного надбання «Платар», колекція налічує понад 10 000 пам’яток із різних регіонів та історичних епох. 

До китайської частини колекції належать роботи китайських майстрів кінця XVIII – початку XIX сторіччя. Це шаблі, ритуальні кинджали, предмети релігійного призначення, вироби зі срібла, слонової кістки, цінних порід дерева та інші предмети, в яких простежується вплив буддизму, даосизму, конфуціанства, різних етнографічних традицій, а також усієї історії правління династії Цін. Зокрема, особисті речі останнього китайського імператора Пуї.

Китайська колекція «Платар» виставлялася в Києві в різних музеях, а також у Львівській галереї Возницького.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні