Ілон Маск /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

До $210 000 на місяць за API Twitter. Як Ілон Маск перетворює боротьбу з пропагандою та дезінформацією на платформі в джерело прибутку. Розповідає WP

Ілон Маск Фото Колаж Анна Наконечна

Понад 10 років дослідники та громадські організації використовують API Twitter для виявлення шляхів поширення пропаганди та дезінформації, а також доказів воєнних злочинів. Аж тут зʼявився Ілон Маск із бажанням компенсувати втрату рекламодавців коштом платного доступу до API. The Washington Post розглянув наслідки для суспільства такої гонитви за прибутками. Forbes резюмує матеріал

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З 2006 року у користувачів Twitter був безлімітний доступ до прикладного програмного інтерфейсу (API). Ця опція допомагає дослідникам перевіряти платформу та моніторити такі теми, як політична поляризація й дезінформація. За допомогою API можна збирати фото- та відеодокази потенційних воєнних злочинів, які можна представити у міжнародних трибуналах.

У квітні Twitter оголосила, що для доступу до API треба купувати підписку. Прикладні тарифні плани для дослідників коливаються у діапазоні від $42 000 до $210 000 на місяць. Через це багато політиків, громадських організацій, незалежних дослідників та студентів залишилися за бортом, їхні бюджети не можуть дозволити такі витрати.

Це не перше нововведення Ілона Маска після придбання соцмережі. «Сині пташки», ознака верифікованого акаунту, тепер коштують $8 на місяць. Видають їх усім, хто заплатить, хоч Маск наполягає на тому, що ця нова політика зменшить кількість ботів на платформі. На його думку, шахраї навряд чи платитимуть за можливість заспамити користувачів.

Хоч Маск уже не раз заявляв про успіхи у боротьбі з ботами, за даними кібербезпекової фірми Cheq, яка відстежує трафік на платформі, не було зафіксовано суттєвого зниження кількості ботів із часу покупки мільярдером соцмережі.

«Будь-яка відповідальність за порушення прав людини, які компанія вчиняє чи непрямо допомагає вчиняти, очевидно поступається фінансовим інтересам», – вважає Алекса Кьоніг, виконавча директорка Центру прав людини при юридичній школі в Берклі.

Плата за «синіх пташок» стала частиною стратегії агресивної монетизації, до якої вдався Маск, щоб забезпечити компанії дохід і частково виплатити кредит, який він узяв для купівлі соцмережі.

Twitter був важливим інструментом пошуку осередків дезінформації про воєнні події, які Москва намагається приписати своїм опонентам, розповіли розслідувачі порушень прав людини у Сирії й Україні. Наприклад, атаки хімічною зброєю, які сирійський уряд і Росія здійснювали на школи. Докази російських воєнних злочинів в Україні, які зібрали у Twitter, подали до Міжнародного кримінального суду.

Порятунок людей після підриву Каховської ГЕС. /Facebook ДСНС, Павло Петров

«Інформація є вкрай важливою під час надзвичайної ситуації чи конфлікту, особливо коли ЗМІ слабкі чи зруйнована важлива інфраструктура». Фото Facebook ДСНС, Павло Петров

У Сирії, де від авіаударів армії країни загинуло багато цивільних (наприклад, навесні 2018-го вбито чи поранено понад 5000 людей за два тижні), організація Hala Systems використовувала API як інструмент прогнозування для систем раннього попередження, щоб допомагати завчасно евакуювати людей.

Колишній американський дипломат і співзасновник Hala Systems Джон Єґер відмічає, що для виявлення потенційно важливої інформації потрібна велика команда, якої у них немає, або відносно розумні програми. Він сумнівається, що безплатний доступ до API так вже виснажував інфраструктуру чи грошові ресурси Twitter.

«Вони забирають інструмент, який приносить велику користь суспільству, особливо у питаннях фактчекінгу та притягнення до відповідальності за жахливі злочини», – каже Єґер.

«Інформація рятує життя»

Зміна політики щодо API включає також обмеження на кількість твітів для тих, у кого немає корпоративної підписки, – до 3000. Єґер хвилюється, що Hala більше не зможе публікувати попередження у випадку інтенсивного повітряного бомбардування сирійською армією.

За допомогою безплатного API також вдавалося виявляти найуспішніші ботокампанії. Втручання у вибори США і кількох африканських країн прокремлівських «тролів з Ольгіна» важче було б виявити без вільного доступу до прикладного програмного інтерфейсу, кажуть дослідники. Як і помітити фабрики тролів, які поширювали дезінформацію на Середньому Сході й в Африці.

Наступного року очікуються вибори у Чаді, Малі, Руанді, Сомалі, Південному Судані, Пакистані, Шрі-Ланці, Тунісі та Венесуелі. Дослідники International Crisis Group створили звіт про зміни політики AP на Twitter.

«Вона суттєво зменшить поширення інформації про наслідки втручання у вибори, онлайн-харассмент активістів і вплив дезінформації на насилля в країнах із хитким верховенством права та слабкими чи відсутніми незалежними ЗМІ».

Після критики монетизації API Twitter оголосила у травні, що верифіковані урядові чи публічні сервіси, що твітять сповіщення про зміни погоди, транспортні чи надзвичайні ситуації, все ще можуть використовувати систему безплатно. Але розробники й дослідники не вважають, що винятків для державних послуг достатньо.

У перші дні смертоносних землетрусів у Туреччині й Сирії у лютому, які вбили майже 70 000 людей, незалежні розробники ПЗ обʼєдналися та створили бази даних і мапи місць, у яких люди не могли вибратися з-під завалів. У створенні їм допомагали саме дані з API Twitter.

«У країнах, що розвиваються, якщо трапляються природні лиха такого масштабу, вільний доступ до API може дуже допомогти з порятунком людей», – зазначає Акін Унвер, викладач міжнародних відносин в Університеті Озєґіна, який допомагав зі створенням мапи постраждалих.

Алессандро Аккорсі, який очолив дослідження International Crisis Group, каже, що багато гуманітарних організацій просто не матимуть грошей на доступ до API.

«Це означає, що вони не зможуть його використовувати. А інформація є вкрай важливою під час надзвичайної ситуації чи конфлікту, особливо коли ЗМІ слабкі чи зруйнована важлива інфраструктура. Інформація рятує життя», – каже Аккорсі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні