Категорія
Новини
Дата

СБУ вчергове за останні два роки провела обшуки на «ArcelorMittal Кривий Ріг». Цього разу через заниження рентної плати за користування надрами

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) провели обшуки на «ArcelorMittal Кривий Ріг». Правоохоронці перевіряли інформацію про заниження рентної плати за користування надрами в рамках досудового розслідування.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вчора, 8 лютого, співробітники СБУ прийшли на підприємство для перевірки гірничо-збагачувального виробництва. 
  • Візит правоохоронців пов’язаний із нібито ухилянням від сплати податків і заниженням рентних платежів у 2015–2019 роках.
  • За попередньою версією слідства, це призвело до ненадходження до держбюджету України коштів в особливо великих розмірах ‒ 2,2 млрд грн, повідомили «Укрінформу» СБУ.
  • Компанія категорично відкидає звинувачення, вважаючи справу неправомірною, а підхід регуляторів до бізнесу вибірковим.

Контекст

У жовтні 2020 року СБУ вже проводила на «ArcelorMittal Кривий Ріг» слідчі дії через ухилення від сплати податків і заниження обов'язкових платежів за землю в 2015–2019 роках. Результати перевірки не оприлюднено. Однак в ArcelorMittal наголошують на своїй невинуватості. Як зазначили в пресслужбі підприємства, ще 2019 року Офіс великих платників податків здійснив планову перевірку щодо дотримання податкового законодавства за попередні чотири роки. Після цього контролюючий орган збільшив податкові зобов'язання «ArcelorMittal Кривий Ріг» на 7,9 млрд грн. Одне з найбільших донарахувань компанія отримала відносно рентної плати за користування надрами. Висновок податкових інспекторів ґрунтувався на нібито неправильному визначенні підприємством об'єкта рентної плати.

ArcelorMittal вирішила оскаржити отримані рішення, і донараховані зобов'язання було частково скасовано. Частину нескасованих донарахувань нині оскаржують у суді.

Також у липні 2019 року СБУ проводила обшуки на «ArcelorMittal Кривий Ріг» у рамках розслідування кримінального провадження щодо забруднення навколишнього середовища. Обшуки відбулися після того, як президент України Володимир Зеленський розкритикував «ArcelorMittal Кривий Ріг» за невиконання зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні. А через кілька днів перевіряльники зупинили введення в експлуатацію нової машини безперервного лиття заготовок. Повернутися до налагодження обладнання на комбінаті змогли лише за три тижні. Збитки через простій на підприємстві оцінили в $1 млн.

У серпні 2019 року керівництво заводу «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомило про врегулювання претензій правоохоронців після зустрічі із Зеленським та переговорів із представниками Офісу президента.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні