Категорія
Новини
Дата

СБУ відбила понад 9000 кібератак за два роки повномасштабної війни

Служба безпеки України (СБУ) зафіксувала понад 9000 російських кібератак протягом 2022–2023 років. Про це в інтервʼю Forbes повідомив керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Ключові факти

  • «Росія масштабує кількість і якість атак – з 1400 у 2021-му до 4500 у 2022-му і 2023-му, – сказав Вітюк. – І це я кажу лише про потужні кібератаки, які фіксує і відбиває саме СБУ».
  • СБУ має документи, які свідчать, що національна система масштабування кіберагресії в РФ працює мінімум з 2016-го. Офіцери чинного резерву ГРУ та ФСБ навчають студентів кібернаступальних дисциплін у військових та технічних вишах, розповів Вітюк. «Студенти проводять науково-технічні роботи зі створення програмних засобів, вивчають архітектуру логістики, енергетики, водопостачання України та інших країн, пишуть курсові та магістерські роботи про це», – додав він.
  • Після навчання офіцери російських спецслужб підбирають найбільш талановитих студентів, які йдуть працювати в ГРУ і ФСБ або ж працюють на підряді під контролем. «У жодній іншій країні світу немає такого, щоб людей системно вчили бути хакерами. Росія почала з вишів, із часом дійде й до шкіл», – повідомив Вітюк.
  • Інвестиції Росії в кібератаки вимірюються мільярдами рублів. «І ця сума продовжує зростати. Вони намагаються поєднувати кінетичні, психологічні та кібероперації», – сказав Вітюк.

Контекст

Останні гучні кібератаки – атака на «Київстар» 12 грудня 2023 року, яка на кілька днів залишила без зв’язку 24,4 млн абонентів найбільшого оператора, та січнева атака на дата-центр «Парковий», клієнтами якого є десятки державних компаній. Через це частково не працювали сервіси державних «Нафтогазу», «Укрпошти» та «Укрзалізниці», а також система перетину кордону «Шлях». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні