Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про ліквідацію корупційної схеми, пов’язаної із «зерновою угодою»

Служба безпеки України (СБУ) та Офіс генпрокурора заявили про ліквідацію корупційної схеми у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з компаній, які експортують українську агропродукцію, повідомили пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора 27 березня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За хабарі зернотрейдерам посадовці «гарантували» безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності їхньої продукції. За відмову сплачувати учасники схеми погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури, йдеться у повідомленні СБУ.
  • За даними Офісу генпрокурора, з осені 2022 року по 21 березня 2023 року, перебуваючи в Ізмаїлі Одеської області, посередник вимагав та одержав хабар у розмірі $12 200.
  • За ці кошти він обіцяв вплинути на прийняття рішень службовими особами ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» та ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області про видачу фітосанітарних сертифікатів експортеру кукурудзи. Слідство заявляє, що за кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали $0,4.
  • СБУ задокументувала передачу посереднику чергового «завдатку» у $2500 і повідомила йому про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).
  • Підозрюваному обрано запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави у 993 080 грн.

Контекст

Від початку роботи «зернового коридору» (1 серпня 2022 року) Україна експортувала понад 18 млн т зернових та олійних культур, сказала посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева. За її словами, щомісяця Україна в кращому разі експортує 60–65% від тих обсягів поставок агропродукції за кордон, які були до початку повномасштабного вторгнення.

Угоду за «зерновою ініціативою» пролонговано ще на 120 днів, повідомив 18 березня віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. Він подякував генсекові ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також усім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа ще на чотири місяці. Водночас у заяві МЗС Росії йдеться, що «зернову ініціативу» продовжено на 60 днів, а не на 120, як передбачається початковими домовленостями. В Москві погрожують вийти з угоди, якщо не буде виконано низку умов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні